Najlepszy domowy rosół smakuje z domowym makaronem. Domowy makaron jaki robię jest świeży, bez sztucznych dodatków, barwników, konserwantów, dlatego jest dobry i zdrowy.
Czas przygotowania -60 min.
SKŁADNIKI
- mąka tortowa – 1/2 kg
- jajka całe – 5 sztuk
- kurkuma – szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopczyk, następnie wbić jajka całe i zarobić ciasto.
Wielkość jaj jest rożna, jeżeli ciasto jest za twarde wówczas dodać 2-3 łyżki wody lub kolejne jajko. Makaron można posolić, ja jednak do ciasta nie dodaje soli ponieważ bez soli szybciej schnie, sól dodaje dopiero podczas gotowania.
Wyrobione ciasto podzielić na małe części i rozwałkować na bardzo cienkie placki, blaty. Na większej powierzchni rozłożyć ściereczki i na tych ściereczkach ułożyć rozwałkowane blaty ciasta i suszyć, od czasu do czasu przekręcać.
Kiedy placki przeschną zwinąć je i pokroić na grube paski odpowiednie do wielkości swojej maszynki lub pokroić ręcznie w zależności jaki makaron potrzebujemy.
Pokrojony makaron rozłożyć znowu na ściereczkach w celu jego dokładnego wysuszenia. Można ugotować od razu lub dobrze wyschnięty makaron przechowywać jakiś czas, do ponownego wykorzystania.
U mnie do rosołu zawsze cieniutkie niteczki.
Makaron gotować w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki.