Ogórki można pokroić jako pikle.
Sezon ogórkowy w pełni, wiec pora na przygotowanie kolejnych przetworów. Tym razem ogórki z przyprawa do grilla. Doskonałe do kanapek, sałatek, świetnie smakują również same.
SKŁADNIKI
Zawartość
- sól – 1 szklanka
- woda – 9 szklanek
- cebula – 0,5 kg
- gałązka selera – 5-7 sztuk
- ogórki – ok. 2 kg
Zalewa
- cukier kryształ – 3 szklanki
- woda – 5 szklanek
- ziele angielskie – 1 łyżeczka
- gorczyca – 1 opakowanie
- przyprawa do grilla – 1 opakowanie
- ocet 10% – 2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ogórki dokładnie umyć. Ogórki pokroić w krążki 3-4 cm, lub zszatkować na szatkownicy.
Włożyć do miski, dodać sól i wodę, selera i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Po upływie tego czasu zlać solankę z ogórków.
Ogórki przełożyć do słoików zalać gorącą zalewą i na koniec pasteryzować ok. 10 min.