Po raz pierwszy odważyłam się upiec kaczkę jednak nie z żurawiną, jabłkami na słodko lecz w musztardzie o delikatnym kwaskowym smaku i lekkiej pikantności.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kaczki ze skórką (świeże lub mrożone) – 2 sztuki
- musztarda Dijon – 3 łyżki
- cebula – 2 sztuki
- ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty – kilka ziaren
- sól – do smaku
- masło klarowane, olej roślinny – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pierś jeżeli jest mrożona to rozmrozić i osuszyć.
Skórę naciąć w podłużne paski lub w kratkę. Pierś oprószyć solą i pieprzem.
Na lekko rozgrzanej patelni roztopić masło klarowane, następnie położyć piersi kaczki skórą w dół, piec około 5 min do uzyskania złotego koloru. Tłuszcz z patelni zlać do pojemniczka i wykorzystać do innych potraw, można go przechowywać w lodówce stosunkowo długo.
Następnie pierś przekręcić na druga stronę i też zrumienić na złoty kolor tak ok. 2-3 min.
Pierś z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, blaszki, rondla podlać szklanka gorącej wody, dodać pokrojoną w piórka cebulkę, ziele i czarny pieprz na koniec dodać musztardę, lekko rozmieszać ją w wodzie.
Całość piec do momentu aż kaczka będzie miękka.
Średnio wypieczone mięso to czas pieczenia około 20 min, dobrze wypieczone to czas około 30 min.
Kaczkę wyjąć z sosu odstawić aby odpoczęła, przed podaniem pokroić ja w plastry.
Pozostały sos zagęścić łyżką mąki pszennej.
Podanie: Kaczka na potrawce z pieczarek i borowików, ziemniaki zapiekane ze śmietaną.