Pierś kaczki w musztardzie

kaczka smażenie

Po raz pierwszy odważyłam się upiec kaczkę jednak nie z żurawiną, jabłkami na słodko lecz w musztardzie o delikatnym kwaskowym smaku i lekkiej pikantności.

    Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • pierś z kaczki ze skórką (świeże lub mrożone) – 2 sztuki
  • musztarda Dijon – 3 łyżki
  • cebula – 2 sztuki
  • ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty – kilka ziaren
  •  sól – do smaku
  • masło klarowane, olej roślinny – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pierś jeżeli jest mrożona to rozmrozić i osuszyć.

Skórę naciąć w podłużne paski lub w kratkę. Pierś oprószyć solą i pieprzem.

Na lekko rozgrzanej patelni roztopić masło klarowane, następnie położyć piersi kaczki skórą w dół, piec około 5 min do uzyskania złotego koloru. Tłuszcz z patelni zlać do pojemniczka i wykorzystać do innych potraw, można go przechowywać w lodówce stosunkowo długo.

Następnie pierś przekręcić na druga stronę i też zrumienić na złoty kolor tak ok. 2-3 min.

Pierś z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, blaszki, rondla podlać szklanka gorącej wody, dodać pokrojoną w piórka cebulkę, ziele i czarny pieprz na koniec dodać musztardę, lekko rozmieszać ją w wodzie.

Całość piec do momentu aż kaczka będzie miękka.

Średnio wypieczone mięso to czas pieczenia około 20 min, dobrze wypieczone to czas około 30 min.

Kaczkę wyjąć z sosu odstawić aby odpoczęła, przed podaniem pokroić ja w plastry.

Pozostały sos zagęścić łyżką mąki pszennej.

Podanie: Kaczka na potrawce z pieczarek i borowików, ziemniaki zapiekane ze śmietaną.

smaczna kaczkaPierś z kaczki w musztardzie danie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *