Sos do spaghetti

sosdospaghetti

Sos do spaghetti doskonały aromatyczny sos. Składniki można skomponować swoje ulubione, ja podaje wersję z kukurydzą i pieczarkami, jednak te składniki można pominąć, lub zastąpić innymi. Doskonały na zimę nie tylko do makaronów.

Czas przygotowania – 2 godz.

SKŁADNIKI

  • cukinia – 2 kg
  • papryka świeża – 2 kg
  • cebula – kg
  • marchewka – 1 kg
  • pietruszka – 1/2 kg
  • seler naciowy – 1 duży
  • kukurydza – 1 puszka
  • pieczarki – 1 kg
  • przecier pomidorowy – 1 litr
  • czosnek – kilka ząbków
  • bazylia – do smaku
  • pieprz, sól, vegeta – do smaku
  • olej – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  •  troszkę wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę pokroić w kostkę dodać marchewkę, pietruszkę starte na tarce, dodać olej i wszystko razem dusić, aż warzywa delikatnie zmiękną. Do tego dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa: cukinię obraną z łupki, paprykę, selera naciowego i pieczarki pokrojone w plasterki, kukurydze z puszki.

Całość dusić aż wszystko zmięknie. Trzeba pilnować i często mieszać ponieważ sos lubi się przypalać.

Na koniec całość doprawić solą, pieprzem, bazylią, dodać cukier i przecier pomidorowy, gotować jeszcze kilkanaście minut.

Następnie przełożyć sos do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 15-20 min.

Related Posts

Add Comment