Kompot z rabarbaru i mięty

Rabarbar bogaty jest w żelazo, kwas jabłkowy oraz kwas szczawiowy. Rabarbar poddawany obróbce termicznej w czasie gotowania lub pieczenia ma właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera również witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.

kompotzrabarbaru1

Orzeźwiający, pobudzający kompocik na upalne dni. Kompot bogaty w witaminy i inne składniki odżywcze.

Czas przygotowania – 30 min

SKŁADNIKI

  • woda – 3-4 litry
  • rabarbar – 1-1,5 kg
  • cukier kryształ – do smaku
  • świeże listki mięty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rabarbar dokładnie umyć, wypłukać i pokroić w kostkę lub większe kawałki. Dodam im więcej mamy rabarbaru tym smak kompociku jest mocniejszy a zarazem smaczniejszy.

Wrzucić pokrojony rabarbar do gotującej się wody. Gotować, aż będzie miękki. Dorzucić kilka listków mięty.

Pod koniec gotowania dodać cukier do smaku.

W upalne dni podawać z kostkami lodu.

kompotzrabarbaru

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *