Rabarbar bogaty jest w żelazo, kwas jabłkowy oraz kwas szczawiowy. Rabarbar poddawany obróbce termicznej w czasie gotowania lub pieczenia ma właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera również witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.
Orzeźwiający, pobudzający kompocik na upalne dni. Kompot bogaty w witaminy i inne składniki odżywcze.
Czas przygotowania – 30 min
SKŁADNIKI
- woda – 3-4 litry
- rabarbar – 1-1,5 kg
- cukier kryształ – do smaku
- świeże listki mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rabarbar dokładnie umyć, wypłukać i pokroić w kostkę lub większe kawałki. Dodam im więcej mamy rabarbaru tym smak kompociku jest mocniejszy a zarazem smaczniejszy.
Wrzucić pokrojony rabarbar do gotującej się wody. Gotować, aż będzie miękki. Dorzucić kilka listków mięty.
Pod koniec gotowania dodać cukier do smaku.
W upalne dni podawać z kostkami lodu.