Makowiec zwijany I

Do makowca warto wykorzystać mak polski ponieważ jest on słodki i nie zawiera goryczki.

makowiec zwijany

Idealny, pyszny makowiec, moje ulubione ciasto. Zawsze bałam się piec makowca zwijanego ponieważ w zwijańcu lubi odchodzić skórka, makowiec lubi pękać, otóż nie z tego przepisu wychodzi idealny. Dodatkowo ciasto jest nietypowe, ponieważ są drożdże i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne po kilu dniach nie wysycha jest takie jak po upieczeniu.

Czas przygotowania – 90 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • margaryna – 3/4 kostki
  • drożdże świeże – 40 g
  • mąka pszenna – 400-500 g
  • żółtka – 2 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana – 1/2 szklanki
  • cukier kryształ – 4 łyżki
  • sól – 1/4 łyżeczki

Masa makowa

  • mak – 250 g
  • masło – 80
  • miód sztuczny – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • orzechy mielone – 50 g
  • rodzynki – 50 g
  • płatki migdałów – 50 g
  • olejek migdałowy – do smaku
  • cukier kryształ – 1/2 szklanki
  • żółtka – 4 sztuki
  • białka – 4 sztuki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • mieszanka keksowa – 1 opakowanie (100 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.

Kiedy mak wystygnie zemleć go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).

Z drożdży, cukru osobno w kubku misce zrobić rozczyn, przykryć go ściereczką i odstawić go do momentu aż stanie się płynny.

Na stolnicy posiekać margarynę z mąką, solą i proszkiem do pieczenia, dodać płynny rozczyn, żółtka i śmietanę.

Zagnieść ciasto i uformować z niego kulę.

Do większej miski nalać zimnej wody i przełożyć do wody kule ciasta, odczekać kilka min. (ok. 5 min) aż wypłynie i zacznie pękać.

Ciasto wyjąć z wody i ułożyć na ściereczce aby obciekło z wody.

Do większego rondla dodać masło, miód, cukier, cukier waniliowy i całość roztopić, następnie dodać zmielony mak, bakalie, żółtka, sól, olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć kilka minut aż żółtka się zetną. Gotową masę odstawić do przestygnięcia.

Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonej masy makowej, dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować , delikatnie podsypując mąką.

Na powierzchnie ciasta wyłożyć i równomiernie rozprowadzić masę makową i zwinąć w rulon. Ciasto zawinąć luźno w papier do pieczenia, przełożyć do blaszki , keksówki.

Piec około 45-60 min. w temp. 180 °C.

Wierzch udekorować lukrem, cukrem pudrem lub polewą.

Related Posts

Add Comment