Ciastka maszynkowe, kruche, słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciastka maszynkowe można zrobić o wielu smakach np. orzechowe, makowe, sezamowe, kakaowe, kokosowe, z marmoladką. Dodatkowo ciastka można przechowywać około tygodnia czasu, przydatne do spożycia.
Jeżeli jeden rodzaj ciasta będzie się kończył a zaczynał nowy wówczas mogą powstać ciasteczka wielosmakowe. Tak jak pokazane jest na zdjęciu. Pozostałe ciasto połączyłam, rozwałkowałam na stolnicy i wykroiłam księżyce.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- mąka ziemniaczana – 20 dag
- mąka pszenna – 20 dag
- margaryna – 15 dag
- cukier puder – 10 dag
- żółtka – 2 sztuki
Dodatkowo
- orzechy
- kakao
- mak
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na środku stolnicy uformować kopiec z przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej. Zrobić na środku wgłębienie i dodać: margarynę, żółtka, cukier. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na części (tzn. na tyle ile chcemy otrzymać smaków). Do każdej części dodać np. orzechy mielone, kakao, mak.
Ciasto dokładnie wyrobić z dodatkami.
Włożyć ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie gotowe ciasto przepuścić przez maszynkę, zmieniając szablony do ciast maszynkowych.