Ciastka maszynkowe

ciastkamaszynkowe

Ciastka maszynkowe, kruche, słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciastka maszynkowe można zrobić o wielu smakach np. orzechowe, makowe, sezamowe, kakaowe, kokosowe,  z marmoladką. Dodatkowo ciastka można przechowywać około tygodnia czasu, przydatne do spożycia.

Jeżeli  jeden rodzaj ciasta będzie się kończył a  zaczynał nowy wówczas mogą powstać ciasteczka wielosmakowe. Tak jak pokazane jest na zdjęciu. Pozostałe ciasto połączyłam, rozwałkowałam na stolnicy i wykroiłam księżyce.

    Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • mąka ziemniaczana – 20 dag
  • mąka pszenna – 20 dag
  • margaryna – 15 dag
  • cukier puder – 10 dag
  • żółtka – 2 sztuki

    Dodatkowo

  • orzechy
  • kakao
  • mak

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na środku stolnicy uformować kopiec z przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej. Zrobić na środku wgłębienie i dodać: margarynę, żółtka, cukier. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na części (tzn. na tyle ile chcemy otrzymać smaków). Do każdej części dodać np. orzechy mielone, kakao, mak.

Ciasto dokładnie wyrobić z dodatkami.

Włożyć ciasto do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie gotowe ciasto przepuścić przez maszynkę, zmieniając szablony do ciast maszynkowych.

Piec na złoty kolor.
ciastkamaszynkowe2 ciastkamaszynkowe3 ciastkamaszynkowe4 ciastkamaszynkowe5

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *