Sezon na rabarbar trwa. Jest to doskonały owoc do deserów, ciast. Doskonale komponuje się z innymi dodatkami.
W miejsce serka homogenizowanego można wykorzystać również jogurt naturalny lub owocowy, bitą śmietanę.
SKŁADNIKI
- rabarbar – 2 szklanki
- woda – 1/4 szklanki
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- serek homogenizowany truskawkowy – 280 g (2 małe kubki)
- musli – 3 łyżki
- rodzynki – 1 łyżka
- cynamon – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rabarbar obrać, dokładnie umyć i pokroić na małe kosteczki.
W garnku zagotować wodę i do gotującej się wody dodać pokrojony rabarbar, cukier. Wszystko zagotować aż rabarbar się rozgotuje i powstanie mus z rabarbaru. Do smaku dodać szczyptę cynamonu.
Trzeba kontrolować smak czy nie jest kwaśny, wówczas dołożyć trzeba cukru.
Mus z rabarbaru wystudzić.
Do szklaneczek, pucharków rozłożyć mus, na nim ułożyć serek truskawkowy i musli z rodzynkami.