Deser z rabarbarem, serkiem i musli

deserzrabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Jest to doskonały owoc do deserów, ciast. Doskonale komponuje się z innymi dodatkami.

W miejsce  serka homogenizowanego  można wykorzystać również jogurt naturalny lub owocowy, bitą śmietanę.

SKŁADNIKI

  • rabarbar – 2 szklanki
  • woda – 1/4 szklanki
  • cukier kryształ – 1/2 szklanki
  • serek homogenizowany truskawkowy – 280 g (2 małe kubki)
  • musli – 3 łyżki
  • rodzynki – 1 łyżka
  • cynamon – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rabarbar obrać, dokładnie umyć i pokroić na małe kosteczki.

W garnku zagotować wodę i do gotującej się wody dodać pokrojony rabarbar, cukier. Wszystko zagotować aż rabarbar się rozgotuje i powstanie mus z rabarbaru. Do smaku dodać szczyptę cynamonu.

Trzeba kontrolować smak czy nie jest kwaśny, wówczas dołożyć trzeba cukru.

Mus z rabarbaru wystudzić.

Do szklaneczek, pucharków rozłożyć mus, na nim ułożyć serek truskawkowy i musli z rodzynkami.
deserzrabarbarem1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *