Kapusta kiszona z grzybami suszonymi, to bardzo popularne, danie, dodatek do wielu dań podczas Świąt Bożego Narodzenia. U mnie przede wszystkim wykorzystuje ją do pierogów, ale również sama dobrze się prezentuje na świątecznym stole.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- kapusta kiszona – 2 kg
- grzyby suszone – 1/2 kg
- cebula – 2 sztuki
- masło (82%)
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Grzyby suszone (ja mam ze swoich zbiorów) wypłukać i namoczyć na noc.
Grzyby po nocy ugotować w tej samej wodzie. Odsączyć.
Kapustę kiszoną poszatkować nożem drobno i ugotować, jeżeli będzie bardzo kwaśna to trzeba ją zagotować, odlać wodę i naleć świeżej i już w drugiej wodzie gotować do miękkości z dodatkiem soli.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej grzyby pokrojone w paski lub kostkę i na koniec dodać kapustę.
Całość podsmażyć, doprawić solą i pieprzem do smaku.