Kapusta kiszona z grzybami

Kapusta z grzybamiKapusta kiszona z grzybami suszonymi, to bardzo popularne, danie, dodatek do wielu dań podczas Świąt Bożego Narodzenia. U mnie przede wszystkim wykorzystuje ją do pierogów, ale również sama dobrze się prezentuje na świątecznym stole.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • kapusta kiszona – 2 kg
  • grzyby suszone – 1/2 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • masło (82%)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Grzyby suszone (ja mam ze swoich zbiorów) wypłukać i namoczyć na noc.

Grzyby po nocy ugotować w tej samej wodzie. Odsączyć.

Kapustę kiszoną poszatkować nożem drobno i ugotować, jeżeli będzie bardzo kwaśna to trzeba ją zagotować, odlać wodę i naleć świeżej i już w drugiej wodzie gotować do miękkości z dodatkiem soli.

Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej grzyby pokrojone w paski lub  kostkę i na koniec dodać kapustę.

Całość podsmażyć, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *