Strucla makowa

Strucla makowa

Muszę przyznać, że kocham się w ciastach z makiem, makowcach zwijanych tam gdzie występuję mak najlepiej w dużych ilościach. Dlatego kolejny wypróbowany przepis na makowiec, strucle makową.Idealna na świąteczny stół.

Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

Ciasto

  • żółtka – 4 sztuki
  • margaryna – 300 g
  • drożdże świeże – 50 g
  • cukier – 5 łyżek
  • kwaśna śmietana – 1/2 szklanki
  • mąka pszenna – 500 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mleko – 3 łyżki

Mak

  • mak – 300 g
  • jajka – 4 sztuki (4 żółtka+2 białka)
  • cukier puder – 1 szklanka
  • masło – 100 g
  • rodzynki – 50 g
  • migdały – 50 g
  • orzechy – 30 g
  • olejek migdałowy – do smaku

Sposób przygotowania

Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.

Kiedy mak wystygnie zmielić go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku raz).

Żółtka utrzeć z masłem, następnie dodać cukier puder i ucierać. Kolejno dodać mak, bakalie, olejek migdałowy. Do masy makowej na koniec dodać pianę ubitą na sztywno z dwóch białek. Delikatnie całość wymieszać.

Z drożdży, cukru i mleka w kubku lub misce zrobić rozczyn, przykryć go ściereczką i odstawić go do momentu, aż stanie się płynny.

Na stolnicy posiekać margarynę z mąką , dodać płynny rozczyn, żółtka i śmietanę, cukier waniliowy.

Dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.

Ciasto rozwałkować, równomiernie rozłożyć wcześniej przygotowany mak i zwinąć w rulon.

Ciasto zawinąć luźno w papier do pieczenia, przełożyć do blaszki , keksówki.

Piec około 45-60 min. w temp. 180 °C.

Wierzch udekorować lukrem, cukrem pudrem lub polewą.

Strucla makowa

 

Related Posts

Add Comment