SKŁADNIKI
- kapusta kiszona – 1 kg
- marchewka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- seler – 1/4 z całego
- kiełbasa lub boczek – 1/2 kg
- żeberka wieprzowe – 1/2 kg
- kminek – 1 łyżeczka
- majeranek – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- liście laurowe – 3-4 listki
- ziele angielskie – 3-4 ziarenka
- pieprz mielony – do smaku
- papryka ostra – do smaku
- woda – 4 litry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotowałam bulion na żeberkach wieprzowych. Kapustę kiszoną wypłukałam w wodzie i odcisnęłam, (jeżeli chcemy, żeby kapuśniak był kwaśny kapusty nie płuczemy), następnie pokroiłam w kosteczkę.
Wrzuciłam do gotującego się bulionu, dodałam pozostałe warzywa: marchewkę, selera, cebulę ( wszystko w całości), następnie przyprawy: ziele angielskie, kminek, liść laurowy, majeranek, sól.
Wszystko razem gotuję, aż kapusta będzie miękka. Na koniec podsmażam kiełbaskę lub boczek i dodaje do zupki. Doprawiam solą pieprzem do smaku, dodaje paprykę ostrą żeby była pikantniejsza.