Kapuśniak

kapusniak1

SKŁADNIKI

  • kapusta kiszona – 1 kg
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • seler – 1/4 z całego
  • kiełbasa lub boczek – 1/2 kg
  • żeberka wieprzowe – 1/2 kg
  • kminek – 1 łyżeczka
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • liście laurowe – 3-4 listki
  • ziele angielskie – 3-4 ziarenka
  • pieprz mielony – do smaku
  • papryka ostra – do smaku
  • woda – 4 litry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotowałam bulion na żeberkach wieprzowych. Kapustę kiszoną wypłukałam w wodzie i odcisnęłam, (jeżeli chcemy, żeby kapuśniak był kwaśny kapusty nie płuczemy), następnie pokroiłam w kosteczkę.

Wrzuciłam do gotującego się bulionu, dodałam pozostałe warzywa: marchewkę, selera, cebulę ( wszystko w całości), następnie przyprawy: ziele angielskie, kminek, liść laurowy, majeranek, sól.

Wszystko razem gotuję, aż kapusta będzie miękka. Na koniec podsmażam kiełbaskę lub boczek i dodaje do zupki. Doprawiam solą pieprzem do smaku, dodaje paprykę ostrą żeby była pikantniejsza.

kapusniak

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *