Kurczak a dokładnie udka marynowane w sosie sojowym ze skórką cytryny i papryki. Po upieczeniu bardzo smaczny, chrupiący. Bardzo szybkie danie nie wymagające dużego nakładu pracy i czasu.
Czas przygotowania – 15 -60 min.
SKŁADNIKI
- udka kurczaka – 5 sztuk
Marynata
- skórka z 1 cytryny
- papryka słodka – 3 łyżeczki
- papryka ostra – 2 łyżeczki
- sos sojowy – 5 łyżek
- olej rzepakowy – 5 łyżek
- kolorowy pieprz – 2 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2-3 ząbki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Udka oczyścić, dokładnie wypłukać.
Marynata
Cytrynę sparzyć gorącą wodą, wyczyścić szczoteczką dokładnie a następnie zetrzeć na tarce na drobniutkich oczkach. Do cytryny dodać paprykę słodką, ostrą, olej, sos sojowy. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka.
Tak zamarynowane mięso odstawić na min. 4 godziny a najlepiej na całą noc w lodówce.
Po tym czasie oczekiwania udka przełożyć na blaszkę, zalać pozostałą w misce marynatę, dodać pokrojony czosnek, cebule i całość posypać pieprzem na koniec dolać pół szklanki wody, aby nie były za suche.
Tak przygotowane udka piec do momentu aż będą miękkie i złociste.
W przepisie nie ma dodanej soli ponieważ sos sojowy jest dość słony, dosolić można wedle swojego smaku.