Kurczak w sosie sojowym z cytryną i kolorowym pieprzem

Kurczak w sosie sojowym z cytryną i kolorowym pieprzem

Kurczak a dokładnie udka marynowane w sosie sojowym ze skórką cytryny i papryki. Po upieczeniu bardzo smaczny, chrupiący. Bardzo szybkie danie nie wymagające dużego nakładu pracy i czasu.

Czas przygotowania – 15 -60 min.

SKŁADNIKI

  • udka kurczaka – 5 sztuk

Marynata

  • skórka z 1 cytryny
  • papryka słodka – 3 łyżeczki
  • papryka ostra – 2 łyżeczki
  • sos sojowy – 5 łyżek
  • olej rzepakowy – 5 łyżek
  • kolorowy pieprz – 2 łyżki
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2-3 ząbki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Udka oczyścić, dokładnie wypłukać.

Marynata

Cytrynę sparzyć gorącą wodą, wyczyścić szczoteczką dokładnie a następnie zetrzeć na tarce na drobniutkich oczkach. Do cytryny dodać paprykę słodką, ostrą, olej, sos sojowy. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka.

Tak zamarynowane mięso odstawić na min. 4 godziny a najlepiej na całą noc w lodówce.

Po tym czasie oczekiwania udka przełożyć na blaszkę, zalać pozostałą w misce marynatę, dodać pokrojony czosnek, cebule i całość posypać pieprzem na koniec dolać pół szklanki wody, aby nie były za suche.

Tak przygotowane udka piec do momentu aż będą miękkie i złociste.

W przepisie nie ma dodanej soli ponieważ sos sojowy jest dość słony, dosolić można wedle swojego smaku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *