Sałata z zupek chińskich

salata z zupek chinskich

Delikatna sałatka z dodatkiem makaronu i przypraw z gotowych zupek instant- chińskich.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta pekińska – 1 średnia główka
  • zupki chińskie – 2 łagodne 2 pikantne
  • tuńczyk – 2 puszki
  • wędlina drobiowa – 1/2 kg
  • sól, pieprz

Majonez

  • śmietana 18%, jogurt naturalny – 4 łyżki
  • musztarda – 1 łyżka płaska
  • majonez – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę pekińska drobniutko poszatkować lub pokroić w kosteczkę.

Do kapusty dodać 3-4 opakowania soli (bez warzyw i tych olejów) z zupek chińskich (trzeba uważać aby nie przesolić, lepiej dodać mniej, skosztować i dodać jeżeli będzie za mało.

Kukurydze odsączyć, tuńczyka odsączyć z zalewy.

Do kapusty z solą dodać pokruszony surowy makaron z zupek, dodać odsączoną kukurydzę i tuńczyka.

Całość razem wymieszać i odstawić na kilka godzin aby nasolona kapusta puściła wodę, a makaron napęczniał i stał się miękki.

Sałatkę można zrobić wieczorem, pozostawić na noc a rano będzie gotowa. Skosztować i ewentualnie doprawić sola i pieprzem, jednak ta sól z zupek nadaje smaku.

Dodać majonez i gotowe.

Druga opcja przygotowania tej sałaty różni się od pierwszej tym iż kapustę solimy solą z zupek chińskich, odstawiamy na kilka godzin, a następnie odciskamy nadmiar wody.

Makaron kruszymy do miseczki i zalewamy 1/2-3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia i napęcznienia makaronu.

Wszystkie składniki łączymy , doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i gotowe.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *