Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami pyszne kawałki

Kontynuacja sezonu truskawkowego, szczerze powiem że przygotowałam masę  wcześniej i miałam ją wykorzystać do rolady z truskawkami jednak nastąpiła zmiana planów i wyszło takie coś.

    Czas przygotowania – 60 min.
  

SKŁADNIKI

    Biszkopt jasny

  • mąka tortowa – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  •  jaja – 6 sztuk

    Masa budyniowa

  • mleko – 1/2 litra
  • cukier kryształ – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • masło 82 % – 1 kostka

    Pianka truskawkowa

  • śmietana 18% – 2 duże kubki
  • galaretka czerwona – 2 opakowania
  • żelatyna – 1 łyżeczka
  • cukier puder – 4 łyżki
  • truskawki – kilka sztuk

    Galaretka z truskawkami

  • galaretka czerwona – 2 opakowania
  • truskawki – do ułożenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dwie galaretki przygotować wedle przepisu na opakowaniu, będą potrzebne na sam wierzch.

Dwie galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w 1 szklance wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Potrzebne do pianki.

Biszkopt jasny (blaszka 26×40)

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.swojego piekarnika.Biszkopt jest gotowy jeżeli odstaje od ścianek blaszki.

Masa budyniowa

Mleko podzielić na połowę. Jeden garnek z mlekiem postawić na ogniu żeby mleko zawrzało, drugą połowę mleka dokładnie wymieszać z mąką, budyniem, cukrem, cukrem waniliowym, aż powstanie rozpuszczony budyń.  Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Trzeba ciągle mieszać żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Wystudzić budyń.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń, wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę.

Można dodać alkoholu do smaku –  w wersji dla dorosłych.

Truskawki obrać z szypułek, dokładnie wypłukać i osuszyć na ściereczce. Nie podaje ilości truskawek, bo są równe, wielkością. Trzeba kilka pokroić drobno i dodać do pianki oraz poukładać na piance wedle uznania.

Pianka truskawkowa

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać lekko tężejące galaretki przygotowane na 1 szklance wody i dokładnie mikserem wymieszać ze śmietaną, do tego dodać pokrojone truskawki. Wylać na masę i odstawić do stężenia.

Truskawki poukładać na piance i zalać wystudzonymi galaretkami. Całość wstawić do lodówki i poczekać aż całość zastygnie.

Ciasto z truskawkami

Related Posts

One Response

  1. ika
    16 czerwca 2017

Add Comment