Zielone jajka z nowalijkami i szpinakiem, całkiem niezłe w smaku bo zniknęły bardzo szybko.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- jajka – 10 sztuk
- szpinak – duża garść
- czosnek – 1 ząbek
- masło – 1 łyżka
- ogórek świeży – 1 mniejszy
- rzodkiewka – pęczek
- szczypiorek – pęczek
- śmietana gęsta – 1 łyżka
- majonez – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- rzeżucha do przybrania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo.
Szpinak świeży dokładnie wypłukać, osuszyć.
Na rozgrzaną patelnie dodać masło, następnie dorzucić szpinak i delikatnie dusić, aż delikatnie zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku (dodać do swojego smaku), dodać sól do smaku. Całość dusić jeszcze ok. 2 min., zdjąć z ognia i wystudzić.
Szpinak przełożyć do wyższego naczynia, dodać śmietanę i całość zmiksować na masę krem.
Ogórka i rzodkiewkę pokroić w bardzo drobną kosteczkę z tym że ogórka posolić szczyptą soli i odstawić aby puścił wodę, następnie ogórka wycisnąć, dodać do szpinaku wraz z rzodkiewką i szczypiorkiem, dodać również majonez i całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka obrać i przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka i połowę pokruszyć drobno widelcom, dodać je do farszu i wymieszać.
Gotowy farsz nałożyć do jajek i dowolnie przybrać, ja użyłam rzeżuchy.
polecam ten przepis jajka są pyszne wstyd się przyznać ale sam zjadłem wszystkie. 🙂