Zielone jajka

Zielone jajka

Zielone jajka z nowalijkami i szpinakiem, całkiem niezłe w smaku bo zniknęły bardzo szybko.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • jajka – 10 sztuk
  • szpinak – duża garść
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło – 1 łyżka
  • ogórek świeży – 1 mniejszy
  • rzodkiewka – pęczek
  • szczypiorek – pęczek
  • śmietana gęsta – 1 łyżka
  • majonez – 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • rzeżucha do przybrania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka ugotować na twardo.

Szpinak świeży dokładnie wypłukać, osuszyć.

Na rozgrzaną patelnie dodać masło, następnie dorzucić szpinak i delikatnie dusić, aż delikatnie zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku (dodać do swojego smaku), dodać sól do smaku. Całość dusić jeszcze ok. 2 min., zdjąć z ognia i wystudzić.

Szpinak przełożyć do wyższego naczynia, dodać śmietanę i całość zmiksować na masę krem.

Ogórka i rzodkiewkę pokroić w bardzo drobną kosteczkę z tym że ogórka posolić szczyptą soli i odstawić aby puścił wodę, następnie ogórka wycisnąć, dodać do szpinaku wraz z rzodkiewką i szczypiorkiem, dodać również majonez i całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajka obrać i przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka i połowę pokruszyć drobno widelcom, dodać je do farszu i wymieszać.

Gotowy farsz nałożyć do jajek i dowolnie przybrać, ja użyłam rzeżuchy.

Zielone jajka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Zielone jajka

  1. Maksymilian pisze:

    polecam ten przepis jajka są pyszne wstyd się przyznać ale sam zjadłem wszystkie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *