Kurczak po cygańsku

Kurczak po cygańsku

Bardzo aromatyczne, smaczne i szybkie mięso do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • udka z kurczaka – 5 sztuk
  • cebula – 1 sztuka duża
  • czosnek – 2 ząbki
  • marchew – 1 sztuka
  • por, biała cześć – 2 sztuki
  • seler – 1 średni korzeń
  • korzeń pietruszki – 1 sztuka
  • bulion drobiowy/rosół – 1 szklanka
  • musztarda francuska – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do drobiu do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Udka kurczaka dokładnie wypłukać, oczyścić i osuszyć. Następnie podzielić na mniejsze części lub pozostawić w całości.

Udka przyprawić solą pieprzem, przyprawą do drobiu dokładnie z każdej strony, ułożyć je w brytfannie.

Udka na wierzchu posmarować musztardą (ja dodałam francuską, można swoją ulubioną), następnie ułożyć drobno pokrojone warzywa: marchewkę, selera, pora, cebule i pietruszkę, czosnek. Całość podlać rosołem, bulionem drobiowym i rozłożyć masło na całości.

Udka piec, aż będą miękkie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *