Bardzo aromatyczne, smaczne i szybkie mięso do przygotowania.
SKŁADNIKI
- udka z kurczaka – 5 sztuk
- cebula – 1 sztuka duża
- czosnek – 2 ząbki
- marchew – 1 sztuka
- por, biała cześć – 2 sztuki
- seler – 1 średni korzeń
- korzeń pietruszki – 1 sztuka
- bulion drobiowy/rosół – 1 szklanka
- musztarda francuska – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do drobiu do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Udka kurczaka dokładnie wypłukać, oczyścić i osuszyć. Następnie podzielić na mniejsze części lub pozostawić w całości.
Udka przyprawić solą pieprzem, przyprawą do drobiu dokładnie z każdej strony, ułożyć je w brytfannie.
Udka na wierzchu posmarować musztardą (ja dodałam francuską, można swoją ulubioną), następnie ułożyć drobno pokrojone warzywa: marchewkę, selera, pora, cebule i pietruszkę, czosnek. Całość podlać rosołem, bulionem drobiowym i rozłożyć masło na całości.
Udka piec, aż będą miękkie.