Ciasto z krem waniliowym i z sezonowymi owocami, w tym przypadku truskawki to delikatna, lekka kompozycja.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
Ciasto jasne
- jajka – 4 sztuki
- cukier kryształ – 15 dag
- mąka pszenna – 15 dag
- olej – 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Krem waniliowy
- śmietana kremówka – 1,5 szklanki
- mleko – 1,5 szklanki
- cukier kryształ – 0,5 szklanki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- żółtka – 3 sztuki
- masło – 100 g
- laska wanilii – 1 sztuka
Dodatki
- galaretka czerwona – 2 sztuki
- truskawki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ciągle ubijać, następnie dodać żółtka, kolejno przesianą mąkę z proszkiem i olej.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Piec około 30-40 min. Placek będzie gotowy kiedy odstanie od brzegów blaszki. Można sprawdzić również wykałaczką.
Krem waniliowy
Śmietanę kremówkę wraz z mlekiem wlać do wysokiego naczynia, kolejno dodając wszystkie składniki. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę postawić na ogniu i gotować do momentu ugotowania budyniu, pamiętać należy o ciągłym mieszaniu ponieważ budyń lubi się przypalać.
Kiedy będzie już gęsty zdjąć z ognia i dodać do budyniu masło, wszystko wymieszać ponownie mikserem, do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
Krem odstawić do częściowego wystygnięcia, lekko ciepły wylać na ciasto.
Na wierzch ułożyć wcześniej szypułkowane, umyte i osuszone truskawki. Całość zalać ugotowaną wcześniej galaretką (według przepisu na opakowaniu)..
Całość dokładnie schłodzić.
Bardzo ciekawy pomysł z herbatnikami,przy najbliższej okazji muszę go wykorzystac.Pozdrawiam