Kotlety z ziemniaków to idealne urozmaicenie codziennego posiłku, obiadu kiedy to znudziły się nam ziemniaki w klasycznej formie. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy ale są bardzo smaczne i godne polecenia. Doskonale smakują z kefirem, kwaśnym mlekiem. Idealny pomysł na posiłek w upalne dni.
Można również do kotletów z ziemniaków wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, kiedy zostały z obiadu i szkoda ich marnować. Wówczas należy ziemniaki przechowywać w lodówce na następny dzień. Następnego dnia, ziemniaki wyjąc z lodówki i postępować według przepisu. Pamiętać należy, że jeżeli ziemniaki były już solone wówczas ostrożnie z solą.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- ziemniaki gotowane – 1-1,5 kg
- jajka – 1 sztuka
- pieprz – 0,5 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
Dodatki
- bułka tarta
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki ugotować i przestudzić.
Następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Konsystencją mają przypominać puree.
Do ziemniaków dodać surowe jajko, doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotleciki.
Następnie kotlety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć aż pojawi się chrupiąca skórka.