Kotlety z ziemniaków

kotletzziemniakow1

Kotlety z ziemniaków to idealne urozmaicenie codziennego posiłku, obiadu kiedy to znudziły się nam ziemniaki w klasycznej formie. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy ale są bardzo smaczne i godne polecenia. Doskonale smakują z kefirem, kwaśnym mlekiem. Idealny pomysł na posiłek w upalne dni.

Można również do kotletów z ziemniaków wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, kiedy zostały z obiadu i szkoda ich marnować. Wówczas należy ziemniaki przechowywać w lodówce na następny dzień. Następnego dnia, ziemniaki wyjąc z lodówki i postępować według przepisu. Pamiętać należy, że jeżeli ziemniaki były już solone wówczas ostrożnie z solą.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • ziemniaki gotowane – 1-1,5 kg
  • jajka – 1 sztuka
  • pieprz – 0,5 łyżeczki
  • sól – 0,5 łyżeczki

Dodatki

  • bułka tarta
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki ugotować i przestudzić.

Następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Konsystencją mają przypominać puree.

Do ziemniaków dodać surowe jajko, doprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotleciki.

Następnie kotlety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć aż pojawi się chrupiąca skórka.

kotletzziemniakow

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *