Kolejny przepis na jajka faszerowane, oprócz samych pieczarek dodane zostały smaki wielkanocnych świąt: wedzonka i chrzan. Jajka w smaku bardzo dobre, szybkie w przygotowaniu.
Czas przygotowania -20 min.
SKŁADNIKI
- jajka – 7 sztuk
- pieczarki – 400 g
- chrzan ze słoika – 3-4 łyżeczki
- boczek wędzony – 200 g
- sól, pieprz – do smaku
- cebula – 1 mała
- olej rośliny – 2-3 łyżki
Majonez
- śmietana 18% – 5 łyżek
- musztarda – 1 łyżeczka
- majonez gotowy – 1 łyżka
- sól, pieprz – szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo, obrać z łupki i przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć żółtka, białko ułożyć na talerzu.
Pieczarki dokładnie wypłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Boczek pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Cebule obrać, drobniutko pokroić i podsmażyć, dodać boczek i delikatnie podsmażyć z cebulą, następnie dodać starte pieczarki i całość posolić aby pieczarki puściły szybciej wodę.
Całość dusić do momentu aż cała woda odparuje i pozostanie suchy farsz. Farsz wystudzić.
Następnie do farszu dodać połowę startych na tarce żółtek, dodać chrzan (można świeży lub ze słoika, ja dodałam 3 łyżeczki ale każdy doda do swojego smaku). Farsz dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i za pomocą łyżeczki nałożyć do wydrążonych jajek. Całość polać majonezem i dowolnie udekorować.