Jajka faszerowane boczkiem, pieczarkami i chrzanem

Jajka faszerowane boczkiem, pieczarkami i chrzanem

Kolejny przepis na jajka faszerowane, oprócz samych pieczarek dodane zostały smaki wielkanocnych świąt: wedzonka i chrzan. Jajka w smaku bardzo dobre, szybkie w przygotowaniu.

Czas przygotowania -20 min.

SKŁADNIKI

  • jajka – 7 sztuk
  • pieczarki – 400 g
  • chrzan ze słoika – 3-4 łyżeczki
  • boczek wędzony – 200 g
  • sól, pieprz – do smaku
  • cebula – 1 mała
  • olej rośliny – 2-3 łyżki

Majonez

  • śmietana 18% – 5 łyżek
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • majonez gotowy – 1 łyżka
  • sól, pieprz – szczypta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka ugotować na twardo, obrać z łupki i przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć żółtka, białko ułożyć na talerzu.

Pieczarki dokładnie wypłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Boczek pokroić w bardzo drobną kosteczkę.

Cebule obrać, drobniutko pokroić i podsmażyć, dodać boczek i delikatnie podsmażyć z cebulą, następnie dodać starte pieczarki i całość posolić aby pieczarki puściły szybciej wodę.

Całość dusić do momentu aż cała woda odparuje i pozostanie suchy farsz. Farsz wystudzić.

Następnie do farszu dodać połowę startych na tarce żółtek, dodać chrzan (można świeży lub ze słoika, ja dodałam 3 łyżeczki ale każdy doda do swojego smaku). Farsz dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i za pomocą łyżeczki nałożyć do wydrążonych jajek. Całość polać majonezem i dowolnie udekorować.

Jajka faszerowane boczkiem, pieczarkami i chrzanem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *