Trzy kolory

placek trzy kolory

Ciasto z kakaem, orzechami i biszkoptowe przełożone galaretką z owocami i pianką śmietankową – bita śmietaną. Doskonałe na każda okazję.

Czas przygotowania – 2 godz.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • margaryna – 300 g
  • cukier puder – 300 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 380 g
  • jajka – 9 sztuk
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • amoniak – 1,5 łyżeczki
  • orzechy mielone – 3/4 szklanki
  • kakao – 1,5 łyżki

Galaretka

  • galaretka wiśniowa – 2 opakowania
  • wiśnie w syropie – 1 słoik duży (1 litr)
  • żelatyna – 2 łyżeczki

Bita śmietana

  • śmietana 18% – 600 ml
  • galaretka cytrynowa – 2 opakowania
  • cukier puder – 3/4 szklanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Margarynę dokładnie utrze na puch, dodać cukier puder, dalej ucierać na puszystą masę, dodać żółtka dalej ucierać, następnie mąkę z proszkiem i amoniakiem i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.

Na koniec ubić białka na sztywno i dodać do masy, dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na trzy równe części.

I- nic nie dodawać, białe ciasto

II – dodać orzechy

III- dodać kakao

Wszystkie ciasta wymieszać, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec osobno.

Wiśnie odsączyć, odmierzyć ilość soku, dopełnić wodą (tak aby było około 4 szklanki soku z wodą), całość płynu zagotować wraz z wiśniami ok. 2-3 min. Zdjąć z ognia wsypać galaretki, żelatynę i dokładnie rozmieszać, odstawić do stężenia.

Jeżeli galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na orzechowy blat ciasta i przyłożyć ciastem kakaowym, odstawić do zastygnięcia.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem (nie ubije się na sztywno), dodać zimną, płynna galaretkę, wszystko dokładnie ubić i odstawić do stężenia, jeżeli bita śmietana będzie tężeć wyłożyć ją na blat kakaowy i przykryć białym blatem.

Ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Wierzch udekorować polewą.

ciasta świateczne

Related Posts

Add Comment