Pierogi z mięsem z rosołu

Pierogi z mięsem z rosołu

U mnie nic w kuchni się nie marnuję, dlatego mięso z rosołu (noga z kury, golonka z indyka), który poprzedniego dnia gotowałam wykorzystałam do pierogów. Chcąc przygotować mięso do pierogów również trzeba postąpić tak jak w przypadku rosołu, ugotować mięso z bulionem i warzywami.

Czas przygotowania- 60 min.

SKŁADNIKI

Farsz

  • mięso drobiowe – ok. 500 g
  • cebula – 1 sztuka
  • olej/masło
  • sól, pieprz

Ciasto na pierogi

  • mąka pszenna – 1/2 kg
  • jajko – 1 sztuka
  • olej/oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • letnia woda – do zarobienia ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Farsz

Mięso obrać od kości, zmielić przez maszynkę do mięsa.

Na patelni podsmażyć pokrojoną bardzo drobniutko cebulkę, dodać mięso, całość doprawić solą, pieprzem i podsmażyć kilka minut. Farsz odstawić do przestudzenia.

Ciasto

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (2 łyżki aby ciasto nie wysychało). Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem. Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.

Ciasto rozwałkować na ok. 2-3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka, na środku kółka ułożyć farsz ok. 1 dużej łyżeczki zgiąć pieroga w pół i brzegi zlepić (uwaga aby farsz nie dostał się pod zlepienie, ponieważ w gotowaniu pierogi się rozkleją.

Pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wody, zaraz po wrzuceniu drewnianą łyżką pomieszać po dnie garnka, tak aby się nie przykleiły do dna. Gotować na średnim ogniu do momentu wypłynięcia na wierzch, kiedy pierogi wypłyną wówczas gotować jeszcze ok. 3-4 min. w zależności jak grube jest ciasto.

Pierogi wybrać z gotującej się wody łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i zaraz przelać przez durszlak, pozostawić na durszlaku aby obciekły z nadmiaru wody.

W osobnym rondelku roztopić masło i dodać pierogi, delikatnie wstrząsnąć.

Podawać z usmażoną cebulką, skwarkami (chociaż ja jadłam z sosem czosnkowym i bardzo mi smakowały)

Pierogi z mięsem

Related Posts

Add Comment