Polewa II

polewa

Gęsta, kremowa polewa, doskonała do dekoracji ciast.

Czas przygotowania –  15 min.

Składniki

  • margaryna – 1/2 kostki
  • cukier puder – 5 łyżek
  • kakao – 3 łyżki
  • woda – 2 łyżki
  • żelatyna spożywcza – 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana – 5 łyżek

Sposób przygotowania

W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę.

W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakaem, podgrzewać na bardzo wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy.

Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę.

Polewę delikatnie wystudzić i do lekko ciepłej dodawać stopniowo śmietanę i dokładnie roztrzepać.

Polewę odstawić do zimna, lekko zsiadającą dekorować wierzch ciasta.

Related Posts