Sernik bardzo dobry tylko troszkę może zachodu z galaretkami aby długo na nie nie czekać trzeba odpowiednio wcześniej je przygotować.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna – 1 szklanka
- cukier – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ser
- ser biały – 1 kg
- galaretka żółta – 2 opakowania
- cukier puder – 1 szklanka
- masło – 200 g
Dodatkowo
- galaretka czerwona – 1 opakowanie
- galaretka żółta – 2 opakowania
- brzoskwinie w puszce – 1 puszka
- żelatyna – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na dużą blaszkę.
Biszkopt
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.130-150 [°C].
Przed zmieleniem sera zrobić galaretki by później na nie nie czekać.
W miedzy czasie galaretkę czerwoną rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu i odstawić do stężenia.
Dwie galaretki rozpuścić osobno w 1 szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Ser
Ser zmielić przez maszynkę do mięsa na bardzo małym sitku lub na większym dwa razy. Podzielić ser na dwie części.
W misce utrzeć 100 g masła, dodać pól szklanki cukru pudru całość utrzeć na jednolitą masę następnie stopniowo dodawać 1/2 kg zmielonego sera, wszystko dokładnie utrzeć. Na koniec dodać galaretkę i utrzeć wszystko razem.
Gotowy ser wylać na ostygnięty biszkopt i odstawić do ostygnięcia.
Jeżeli ser stężeje to wylać na niego czerwoną tężejącą galaretkę i odstawić do stężenia następnie utrzeć drugą połowę masła z cukrem pudrem, dodać ser i galaretkę, wszystko razem dokładnie utrzeć i wylać gotowy ser na czerwoną galaretkę, odstawić do zastygnięcia.
Ugotować 2 galaretki brzoskwiniowe z 1 łyżeczką żelatyny, brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę, dodać je do ciepłej galaretki, pomieszać i całość odstawić do lekkiego tężenia.
Kiedy galaretka z brzoskwiniami zacznie tężeć wylać ja na warstwę sera i odstawić całość do całkowitego zastygnięcia.
Koniecznie muszę wypróbować. Bardzo ładny efekt wizualny a i smak podejrzewam bardzo dobry.