Sernik z brzoskwiniami na zimno

sernik z brzoskwiniami smaczny

Sernik bardzo dobry tylko troszkę może zachodu z galaretkami aby długo na nie nie czekać trzeba odpowiednio wcześniej je przygotować.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • jajka – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Ser

  • ser biały – 1 kg
  • galaretka żółta – 2 opakowania
  • cukier puder – 1 szklanka
  • masło – 200 g

Dodatkowo

  • galaretka czerwona – 1 opakowanie
  • galaretka żółta – 2 opakowania
  • brzoskwinie w puszce – 1 puszka
  • żelatyna – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przepis na dużą blaszkę.

Biszkopt

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.130-150 [°C].

Przed zmieleniem sera zrobić galaretki by później na nie nie czekać.

W miedzy czasie galaretkę czerwoną rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu i odstawić do stężenia.

Dwie galaretki rozpuścić osobno w 1 szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.

Ser

Ser zmielić przez maszynkę do mięsa na bardzo małym sitku lub na większym dwa razy. Podzielić ser na dwie części.

W misce utrzeć 100 g masła, dodać pól szklanki cukru pudru całość utrzeć na jednolitą masę następnie stopniowo dodawać 1/2 kg zmielonego sera, wszystko dokładnie utrzeć. Na koniec dodać galaretkę i utrzeć wszystko razem.

Gotowy ser wylać na ostygnięty biszkopt i odstawić do ostygnięcia.

Jeżeli ser stężeje to wylać na niego czerwoną tężejącą galaretkę i odstawić do stężenia następnie utrzeć drugą połowę masła z cukrem pudrem, dodać ser i galaretkę, wszystko razem dokładnie utrzeć i wylać gotowy ser na czerwoną galaretkę, odstawić do zastygnięcia.

Ugotować 2 galaretki brzoskwiniowe z 1 łyżeczką żelatyny, brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę, dodać je do ciepłej galaretki, pomieszać i całość odstawić do lekkiego tężenia.

Kiedy galaretka z brzoskwiniami zacznie tężeć wylać ja na warstwę sera i odstawić całość do całkowitego zastygnięcia.

kolorowy sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami na zimno  Sernik z brzoskwiniami na zimno

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Sernik z brzoskwiniami na zimno

  1. Koniecznie muszę wypróbować. Bardzo ładny efekt wizualny a i smak podejrzewam bardzo dobry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *