Bardzo dobra a zarazem szybka przekąska. Tarta z dużą ilością boczku i cebuli. W smaku bardzo dobra, szybko znikła.Doskonale komponuje się z rożnymi dodatkami, sosem czosnkowym, majonezowym. Całość wzbogacić można o ulubione przyprawy.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna – 2 szklanki
- masło – 100 g
- kwaśna śmietana – 2-3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
- sól – 1/3 łyżeczki
Farsz
- cebula biała – 5 większe
- boczek wędzony – 400 g
- masło – 1 łyżka
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- ser żółty – 100 g
- śmietana kwaśna lub jogurt naturalny – 3 łyżki
- jajka – 3 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- ulubione zioła
- ok. 1 kg ryżu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników na stolnicy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Cebule obrać i pokroić w krążki, plasterki i podsmażyć na maśle i oleju, następnie dodać pokrojony boczek (kilka plasterków pozostawić na wierzch) doprawić solą i pieprzem i kilka minut smażyć. Farsz zdjąć z ognia.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość formy. Formę dokładnie natłuścić i obsypać bułka tartą, nadmiar strzepać, ciasto dokładnie ułożyć w formię, spód ponakłówać widelcem. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia i wysypać na ciasto. Ciast włożyć do piekarnika i podpiec na złoty kolor.
Następnie ryż zdjąć z ciasta, nałożyć farsz, następnie śmietanę roztrzepać z jajkiem i ziołami wylać na farsz, na całości ułożyć starty na tarce ser żółty i udekorować boczkiem, całość zapiec ok. 20-30 min. aby całość się ściełą.
Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.