Sezon malinowy trwa, owoce z działki należy wykorzystać, stąd malinki pod pierzynką. Szybko, smacznie.
SKŁADNIKI
Galaretka malinowa
- maliny – 400g
- galaretka malinowa – 2 opakowania
Pianka
- śmietana 30% – 250 ml
- śmietana 18% – 4 łyżki
- żelatyna – 2 łyżeczki
- cukier puder – 4 łyżki
- woda – 1/4 szklanki
Polewa czekoladowa
- śmietana 30% – 0,5 szklanki
- czekolada mleczna – 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Maliny wypłukać, przełożyć na sitko aby obciekły z nadmiaru wody.
Opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 3 szklankach wody. Dodać do ciepłej galaretki maliny i przełożyć do pucharków tak aby stężała.
Kiedy galaretka stężeje, ubić piankę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietanę 18% i cukier puder wszystko ubić i dodać wystudzoną żelatynę, wszystko razem połączyć.
Piankę przełożyć do pucharków.
Do garnka przelać śmietanę kremówkę i podgrzać, tak żeby nie zawrzała, następnie wrzucić pokruszoną czekoladę i wszystko razem podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej masy.
Czekoladę płynną przełożyć na piankę, udekorować owocami, bezą.