Malinki pod pierzynką

malinkipodpierzynka3

Sezon malinowy trwa, owoce z działki należy wykorzystać, stąd malinki pod pierzynką. Szybko, smacznie.

SKŁADNIKI

Galaretka malinowa

  • maliny – 400g
  • galaretka malinowa – 2 opakowania

Pianka

  • śmietana 30% – 250 ml
  • śmietana 18% – 4 łyżki
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 4 łyżki
  • woda – 1/4 szklanki

Polewa czekoladowa

  • śmietana 30% – 0,5 szklanki
  • czekolada mleczna – 100 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Maliny wypłukać, przełożyć na sitko aby obciekły z nadmiaru wody.

Opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 3 szklankach wody. Dodać do ciepłej galaretki maliny i przełożyć do pucharków tak aby stężała.

Kiedy galaretka stężeje, ubić piankę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietanę 18% i cukier puder wszystko ubić i dodać wystudzoną żelatynę, wszystko razem połączyć.

Piankę przełożyć do pucharków.

Do garnka przelać śmietanę kremówkę i podgrzać, tak żeby nie zawrzała, następnie wrzucić pokruszoną czekoladę i wszystko razem podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej masy.

Czekoladę płynną przełożyć na piankę, udekorować owocami, bezą.

malinkipodpierzynka malinkipodpierzynka2  malinkipodpierzynka4 malinkipodpierzynka5

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *