Tiramisu

Tiramisu

Deser ten to lekkie połączenie kremowego serka z nutką kawy i amaretto. Doskonały na pogodę i niepogodę. Dla smakoszy kawy i nie tylko.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • serek mascarpone – 250 ml
  • śmietana 36% – 330 ml
  • cukier puder – 5 łyżek
  • czekolada mleczna – pół tabliczki czekolady
  • biszkopty okrągłe – 24 sztuki
  • kawa rozpuszczalna – 4 łyżeczki
  • amaretto – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaparzyć kawę w 2 szklankach gorącej wody, kawę pozostawić do wystygnięcia. Dodać amaretto i dobrze wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder.

Następnie dodać serek mascarpone i ubić na jednolitą masę.

Biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć na dnie pucharków, następnie ułożyć warstwę kremu i następnie biszkopty nasączone kawą i amaretto, kolejna warstwa kremu.

Do zamrażarki włożyć cienka blaszkę na godzinkę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wyciągnąć z zamrażarki blaszkę i wylać na nią czekoladę. Szybciutko wygładzić cieniutko czekoladę nożem i pozostawić na kilka minut, aż czekolada zastygnie. Jeżeli będzie już twarda wówczas ściąć ją nożem i udekorować pucharki.

Z tej proporcji wyszło 4 pucharki.

Tiramisu2 Tiramisu3 Tiramisu4 Tiramisu5 Tiramisu6Tiramisu7[puregallery]

Related Posts

Add Comment