Deser ten to lekkie połączenie kremowego serka z nutką kawy i amaretto. Doskonały na pogodę i niepogodę. Dla smakoszy kawy i nie tylko.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- serek mascarpone – 250 ml
- śmietana 36% – 330 ml
- cukier puder – 5 łyżek
- czekolada mleczna – pół tabliczki czekolady
- biszkopty okrągłe – 24 sztuki
- kawa rozpuszczalna – 4 łyżeczki
- amaretto – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zaparzyć kawę w 2 szklankach gorącej wody, kawę pozostawić do wystygnięcia. Dodać amaretto i dobrze wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder.
Następnie dodać serek mascarpone i ubić na jednolitą masę.
Biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć na dnie pucharków, następnie ułożyć warstwę kremu i następnie biszkopty nasączone kawą i amaretto, kolejna warstwa kremu.
Do zamrażarki włożyć cienka blaszkę na godzinkę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wyciągnąć z zamrażarki blaszkę i wylać na nią czekoladę. Szybciutko wygładzić cieniutko czekoladę nożem i pozostawić na kilka minut, aż czekolada zastygnie. Jeżeli będzie już twarda wówczas ściąć ją nożem i udekorować pucharki.
Z tej proporcji wyszło 4 pucharki.