Sok z jabłek papierówek przygotowany na dwa sposoby. Po skosztowaniu oba sposoby dobre.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- jabłka – 10 kg
- woda – 1/2 litra
- cukier – 1/2-1 kg
- szczypta kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania
I SPOSÓB
Jabłka wymyć,pokroić na ćwiartki pozbawić gniazd nasiennych.
Jabłka przełożyć do sokoparownika i parować.
Po zakończeniu parowania dodać cukier (cukru dodać do swojego smaku, sok powinien być słodki, wówczas mamy pewność, że wcześniej nie sfermentuje, zależy to również od słodkości jabłek, u mnie były to dojrzałe papierówki) oraz kwasek cytrynowy.
Sok przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i pasteryzować ok. 15 min.od momentu zagotowania.
II SPOSÓB
Jabłka wypłukać dokładnie, pozbawić gniazd nasiennych.
Z wody cukru ugotować syrop.
Z jabłek za pomocą sokowirówki wycisnąć sok. Dosłodzić go syropem. Sok rozlać do słoików lub butelek i pasteryzować ok. 5min. od momentu zagotowania.