Sok jabłkowy

Sok jabłkowy

Sok z jabłek papierówek przygotowany na dwa sposoby. Po skosztowaniu oba sposoby dobre.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • jabłka – 10 kg
  • woda – 1/2 litra
  • cukier – 1/2-1 kg
  • szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania

I SPOSÓB

Jabłka wymyć,pokroić na ćwiartki pozbawić gniazd nasiennych.

Jabłka przełożyć do sokoparownika i parować.

Po zakończeniu parowania dodać cukier (cukru dodać do swojego smaku, sok powinien być słodki, wówczas mamy pewność, że wcześniej nie sfermentuje, zależy to również od słodkości jabłek, u mnie były to dojrzałe papierówki) oraz kwasek cytrynowy.

Sok przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i pasteryzować ok. 15 min.od momentu zagotowania.

II SPOSÓB

Jabłka wypłukać dokładnie, pozbawić gniazd nasiennych.

Z wody cukru ugotować syrop.

Z jabłek za pomocą sokowirówki wycisnąć sok. Dosłodzić go syropem. Sok rozlać do słoików lub butelek i pasteryzować ok. 5min. od momentu zagotowania.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *