Konfitura z wiśni i jabłek

Konfitura z wiśni i jabłek

Było już same smażone powidło z wiśni, a teraz pora na wiśnie z dodatkami. Polecam, bo bardzo dobre w smaku.

Czas przygotowania – 180 min.

Składniki

  • wiśnie – 2 kg
  • jabłka – 2 kg
  • cukier – ok. 3 kg
  • sok z cytryny – 1 sztuka

Sposób przygotowania

Wiśnie dokładnie oczyścić, umyć i wydrylować.

Jabłka obrać z łupki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Ja użyłam jabłek papierówek, które się bardzo szybko smażą.

Wydrylowane wiśnie posypać 1/2 kg cukru i odstawić na kilka godzin (2-3 godz.), aby puściły sok, następnie wiśnie przełożyć do rondla najlepiej z podwójnym, grubym dnem, dodać jabłka i smażyć do momentu, aż powidło całkiem zgęstnieje.

Można to robić na raty, tzn.: w jednym dniu smażyć chwilkę na wolnym ogniu, drugiego dnia smażyć chwilkę.

Jak zacznie gęstnieć, dodać cukier (cukru dodać w zależności jak słodkie są wiśnie i jabłka), sok z cytryny, wszystko połączyć, smażyć przez chwilę (z cukrem lubi się przypalać) a następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *