Było już same smażone powidło z wiśni, a teraz pora na wiśnie z dodatkami. Polecam, bo bardzo dobre w smaku.
Czas przygotowania – 180 min.
Składniki
- wiśnie – 2 kg
- jabłka – 2 kg
- cukier – ok. 3 kg
- sok z cytryny – 1 sztuka
Sposób przygotowania
Wiśnie dokładnie oczyścić, umyć i wydrylować.
Jabłka obrać z łupki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Ja użyłam jabłek papierówek, które się bardzo szybko smażą.
Wydrylowane wiśnie posypać 1/2 kg cukru i odstawić na kilka godzin (2-3 godz.), aby puściły sok, następnie wiśnie przełożyć do rondla najlepiej z podwójnym, grubym dnem, dodać jabłka i smażyć do momentu, aż powidło całkiem zgęstnieje.
Można to robić na raty, tzn.: w jednym dniu smażyć chwilkę na wolnym ogniu, drugiego dnia smażyć chwilkę.
Jak zacznie gęstnieć, dodać cukier (cukru dodać w zależności jak słodkie są wiśnie i jabłka), sok z cytryny, wszystko połączyć, smażyć przez chwilę (z cukrem lubi się przypalać) a następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 min.