Donaty – amerykańskie pączki z dziurką

Donaty

Inne wydanie pączków, pączki z dziurką pochodzą z ameryki i noszą nazwę donatów. Po przestudiowaniu kilku przepisów powstały moje donaty. Wykrawałam krążki około o,5 cm i po pozostawieniu do wyrośnięcia urosły mi taki duże pączusie można powiedzieć że mega donaty. Od tradycyjnych pączków różnią się chyba tylko tym, że chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia.

    Czas przygotowania – 90 min.

  Składniki

  • mąka pszenna – 700-800 g
  • drożdże świeże – 30 g
  • jajka – 3 sztuki
  • mleko – 3/4 szklanki
  • woda – 1/4 szklanki
  • cukier – 1/4 szklanki
  • sól – 1/2 łyżeczki  
  • masło – 60 g
  • spirytus – 2 łyżki
  • smalec/olej do smażenia –
  • polewa, czekolada –
  • orzechy, dowolna posypka do posypania

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn drożdżowy.

Letnie mleko i wodę, przelać do większej miski, dodać 2 łyżki cukru, kilka łyżek mąki i pokruszone drożdże, wszystko dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masło roztopić i wystudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać pozostałą część cukru, dalej ubijać następnie dodać żółtka i całość ubić (jak na biszkopt).

Jeżeli rozczyn wyrósł dodać do niego masę jajeczną, mąkę, spirytus, sól. Ciasto wyrobić ręką,  do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (różne są mąki, więc jeżeli ciasto będzie wolne dosypać mąki). Na koniec dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto stanie się błyszczące i również łatwo zacznie odchodzić od ręki.

Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Kiedy ciasto urośnie przełożyć go na stolnicę, lekko rozwałkować na ok. 5 mm grubości.

Wykrawać krążki od szklanki i robić w nich dziurkę (ja za pomocą małego kieliszka)  przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. aby wyrosły.

Jak sprawdzić temperaturę tłuszczu czy jest rozgrzany nie mając termometru? Można wrzucić kawałek skórki  chleba, mały kawałek ziemniaka jeżeli wypłyną od razu na wierzch, zaczną się przy nich robić bąbelki wówczas tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.

Kiedy donaty już urosną smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wyjąć je na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Donaty Donaty

Related Posts

Add Comment