Dżem z dyni i jabłek

Dynia stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych, natomiast jabłko jest nośnikiem błonnika i witamin, przede wszystkim witaminy C.

dzemzdyniijablek2

Dżem kremowy, delikatny, w smaku mało dyniowy. Doskonale nadaje się do wszelkiego typu deserów, dań. Można dodać przyprawy korzenne.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • jabłka (szara reneta) – 2 kg
  • dynia – 2 kg
  • cukier kryształ – 1,5 kg
  • woda – 2 szklanki
  • sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę (lub zetrzeć na tarce).

Dynie obrać również ze skórki i pokroić w kostkę.

Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem (lubi się przypalać), podlać woda i smażyć do momentu całkowitego rozsmażenia dyni i jabłek. Jeżeli będą grudki, lub kawałki dyni wówczas można zmiksować całość blenderem na jednolitą masę.

Dodać cukier, sok z cytryny, dokładnie wymieszać i zagotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Gotowy dżem nakładać do wyprażonych słoików, szczelnie zakręcić przetwory i pasteryzować ok. 15-20 min.

Im dłużej dżemik będzie smażony tym stanie się gęstszy, trzeba tylko bardzo często mieszać ponieważ lubi się przypalać, tym bardziej jeśli dodamy cukier.

dzemzdyniijablek

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *