Dynia stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych, natomiast jabłko jest nośnikiem błonnika i witamin, przede wszystkim witaminy C.
Dżem kremowy, delikatny, w smaku mało dyniowy. Doskonale nadaje się do wszelkiego typu deserów, dań. Można dodać przyprawy korzenne.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- jabłka (szara reneta) – 2 kg
- dynia – 2 kg
- cukier kryształ – 1,5 kg
- woda – 2 szklanki
- sok z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę (lub zetrzeć na tarce).
Dynie obrać również ze skórki i pokroić w kostkę.
Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem (lubi się przypalać), podlać woda i smażyć do momentu całkowitego rozsmażenia dyni i jabłek. Jeżeli będą grudki, lub kawałki dyni wówczas można zmiksować całość blenderem na jednolitą masę.
Dodać cukier, sok z cytryny, dokładnie wymieszać i zagotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Gotowy dżem nakładać do wyprażonych słoików, szczelnie zakręcić przetwory i pasteryzować ok. 15-20 min.
Im dłużej dżemik będzie smażony tym stanie się gęstszy, trzeba tylko bardzo często mieszać ponieważ lubi się przypalać, tym bardziej jeśli dodamy cukier.