Pasta rzodkiewkowa to rarytas w porze wiosennej, kiedy to zaczynają się nowalijki. Doskonale nadaje się do kanapek, wielu przekąsek. Doskonała na śniadanie i kolację.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- rzodkiewka – 2 pęczki
- szczypiorek – pęczek
- koperek – pęczek
- śmietana 18% – 2-3 łyżki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rzodkiewkę dokładnie umyć i osuszyć.
Zetrzeć ją w maszynce z przystawkami na wiórka, najdrobniejsze oczka lub można zetrzeć na tarce również na drobnych oczkach.
Rzodkiewkę posolić szczyptą soli, wymieszać dokładnie i pozostawić na około 15 min.
Po tym czasie odsączyć, odcisnąć rzodkiewkę z nadmiaru wody, dodać do niej pokrojony drobno szczypiorek i koperek. Dodać również śmietankę, sól i pieprz do smaku.
Całość wymieszać dokładnie.