Pasta rzodkiewkowa

pastarzodkiewkowa

Pasta rzodkiewkowa to rarytas w porze wiosennej, kiedy to zaczynają się nowalijki. Doskonale nadaje się do kanapek, wielu przekąsek. Doskonała na śniadanie i kolację.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • rzodkiewka – 2 pęczki
  • szczypiorek – pęczek
  • koperek – pęczek
  • śmietana 18% – 2-3 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rzodkiewkę dokładnie umyć i osuszyć.

Zetrzeć ją w maszynce z przystawkami na wiórka, najdrobniejsze oczka lub można zetrzeć na tarce również na drobnych oczkach.

Rzodkiewkę posolić szczyptą soli, wymieszać dokładnie i pozostawić na około 15 min.

Po tym czasie odsączyć, odcisnąć rzodkiewkę z nadmiaru wody, dodać do niej pokrojony drobno szczypiorek i koperek. Dodać również śmietankę, sól i pieprz do smaku.

Całość wymieszać dokładnie.

pastarzodkiewkowa1 pastarzodkiewkowa2

Related Posts

Add Comment