Pierniczki alpejskie

pierniczki alpejskie ciasto i foremki

Przepyszne pierniczki, smakują jak typowe nadziewane pierniczki alpejskie. Można je oblać czekoladą, polukrować.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 1/2 kg
  • żółtka – 4 sztuki
  • białka – 2 sztuki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • kwaśna, gęsta śmietana – 100 ml
  • soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
  • przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • masło – 1/2 kostki
  • miód sztuczny – 200 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto wymaga wcześniejszego przygotowania. Przygotować około 24 h przed pieczeniem.

Miód zagotować i dodać do niego przyprawę do piernika, cynamon, masło. Całość wymieszać i wystudzić.

W śmietanie o temp. pokojowej rozpuścić sodę i odstawić – śmietana zwiększy swą objętość.

Do miski wsypać mąkę i kakao, dokładnie wymieszać, dodać przestudzoną masę z miodem i przyprawami.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubić, następnie dodać żółtka, wszystko dokładnie ubić.

Tak przygotowana masę wlać do mąki i dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać śmietanę z sodą i wymieszać.

Tak przygotowane ciasto będzie miało rzadką konsystencję. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, w ciągu 24h godzin odpoczynku ciasto zgęstnieje.

Po 24 h

Na stolnicę wyłożyć ciasto, delikatnie podsypując mąką.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką.

Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach ponieważ pierniczki mocno rosną w górę, nie rozlewają się.

Jeżeli chcemy aby były błyszczące, to przed pieczeniem należy je posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut. Po upieczeniu pierniczki są mięciutkie, lecz stopniowo twardnieją, dlatego warto je upiec ok. 2 tygodni wcześniej.

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

pierniczki alpejskie

Related Posts

Add Comment