Ciasto o charakterze i smaku pospolitego batonika 3 BIT. Delikatny biszkopt z masą budyniową, herbatniki przełożone masą krówkową i delikatna pianka.
Dla smakoszy chwila słodyczy.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- jajka całe – 6 sztuk
- mąka pszenna – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa budyniowa
- mleko – 0,5 litra
- budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 2 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- spirytus do smaku lub wódka
Masa krówkowa
- mleko skondensowane słodzone lub gotowa krówka – 1 puszka
Pianka
- śmietana 18 % – 1 litr
- cukier puder – 1/2 szklanki
- żelatyna – 4 łyżeczki
Dodatkowo
- herbatniki – 350 g
- czekolada mleczna – 1 tabliczka
- masło 82 % – 1 kostka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt jasny (blaszka 26×40)
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].
Masa budyniowa
Mleko podzielić na połowę. Jeden garnek z mlekiem postawić na ogniu żeby mleko zawrzało, drugą połowę mleka dokładnie wymieszać z mąką, budyniem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, aż powstanie rozpuszczony budyń. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Trzeba ciągle mieszać żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Wystudzić budyń.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń (po łyżce), cały czas ucierać. Na koniec dodać do smaku spirytusu lub wódki.
Pianka
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubijać przez chwilkę aż stanie się pulchniutka (napowietrzona), nie będzie ona sztywna. Dodać cukier puder i kontynuować ubijanie. Na koniec dodać wystudzoną i tężejącą żelatynę.
Ułożenie:
Biszkopt, masa budyniowa, warstwa herbatników, mleko – krówka, warstwa herbatników, pianka, starta tabliczka czekolady lub polewa.
Moja dzisiejsza propozycja ciasto 3-bit swietnie nadaje sie na ciepla pogode, bo podawany jest na zimno. Polubia go wszystkie lasuchy te duze i te male ??