Smalec z jabłkami

Smalec z jabłkami

Bardzo dobra, szybka przekąska może delikatnie odbiegająca od tradycyjnych smalczyków. Dodatek jabłek sprawia, iż smalec ma lekko słodkawy, winny smak. Doskonały dodatek do pieczywa i nie tylko. Taki smalec można przygotować dodając inne ulubione składniki, opcjonalnie do smaku.

    Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  •  smalec wieprzowy – 2 kostki
  • kiełbasa podgórska, podwawelska – 600 g
  • cebula – 4 sztuki
  • jabłka – 3-4 sztuki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cebulę, kiełbasę zmielić przez maszynkę do mięsa na sitku z grubymi oczkami (osobno), w rondlu rozgrzać smalec i dodać cebulę, podsmażyć ją na złoty kolor dodać kiełbasę i podsmażyć wszystko razem.

Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do smalcu i ok. 10 min. smażyć.

Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Przelać do mniejszych naczyń i odstawić do zastygnięcia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *