Bardzo dobra, szybka przekąska może delikatnie odbiegająca od tradycyjnych smalczyków. Dodatek jabłek sprawia, iż smalec ma lekko słodkawy, winny smak. Doskonały dodatek do pieczywa i nie tylko. Taki smalec można przygotować dodając inne ulubione składniki, opcjonalnie do smaku.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- smalec wieprzowy – 2 kostki
- kiełbasa podgórska, podwawelska – 600 g
- cebula – 4 sztuki
- jabłka – 3-4 sztuki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę, kiełbasę zmielić przez maszynkę do mięsa na sitku z grubymi oczkami (osobno), w rondlu rozgrzać smalec i dodać cebulę, podsmażyć ją na złoty kolor dodać kiełbasę i podsmażyć wszystko razem.
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do smalcu i ok. 10 min. smażyć.
Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Przelać do mniejszych naczyń i odstawić do zastygnięcia.