Surówka trzy składnikowa czyli papryka z rzodkiewką, z dodatkiem szczypiorku.
Czas przygotowania – 30 minut
SKŁADNIKI
- papryka żółta – 1 sztuka
- rzodkiewka – 1 pęczek
- szczypiorek do smaku –
- sól, pieprz do smaku –
- śmietana lub jogurt naturalny – 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Paprykę dokładnie umyć, można wybrać dowolny kolor papryki, wyjąć gniazdo nasienne.
Paprykę pokroić w cienkie długie paseczki, delikatnie nasolić, pomieszać i odstawić na 30 min. aby zmiękła.
Rzodkiewkę dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki, delikatnie nasolić i również odstawić na min. 30 min.
Kiedy rzodkiewka i papryka puszczą sok i zmiękną wówczas odcisnąć je w rękach z nadmiary wody, przełożyć do miski, dodać pokrojony szczypiorek.
Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać śmietanę lub jogurt naturalny. Całość wymieszać.