Sałatka z chrupiącym selerem naciowym o wyrazistym smaku z dodatkiem kurczaka. Sałatka bardzo smaczna , szybka w przygotowaniu. Dla osób lubiących smak selera.
Czas przygotowania -20 min.
SKŁADNIKI
- seler naciowy – 5 łodyg
- filet z kurczaka – 2 pojedyncze filety
- kukurydza – 1 puszka
- cebula – 1 sztuka
- jajka – 4 sztuki
Majonez
- śmietana 18% lub jogurt naturalny – 4 łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
- majonez – 1 łyżka
Dodatkowo
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa kebab-gyros – 1 łyżeczka
- olej roślinny + masło
Sposób przygotowania
Fileta z kurczaka dokładnie wypłukać, oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Fileta usmażyć/udusić na miękko z dodatkiem masła i przyprawy kebab-gyros, ma być lekko wyczuwalna ale nie ma dominować. Kurczaka wystudzić.
Jajka ugotować na twardo.
Selera pokroić na drobne plasterki, nasolić go szczyptą soli i odstawić na 15 min.Kurczak przełożyć na miskę, dodać odciśniętego selera, kukurydzę, cebule pokrojoną w kostkę i jajka starte na tarce na grubych oczkach. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku dodać majonez i wymieszać.