Podgrzybki marynowane

podgrzybkimarynowane

Był wysyp podgrzybków, są małe i duże. Przeznaczyłam te większe do suszenia (suszę grzyby w suszarce do grzybów) i te malutkie postanowiłam zamarynować. Przepis zalewy można wykorzystać do różnych gatunków grzybów.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • podgrzybki – 2 kg obranych, oczyszczonych
  • sól – 1 łyżeczka

Zalewa

  • ocet 10% – 1 szklanka
  • woda – 3,5 szklanki
  • cukier kryształ – 6 łyżek
  • sól – 1 łyżka
  • ziele angielskie – 10 ziarenek
  • liść laurowy – 5-8 listków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Podgrzybki dokładnie obrać, oczyścić (tak aby nie było robaczków) i wypłukać. Jeżeli sa grzyby duże to kroimy je na mniejsze części.

Zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i zagotować, gotować około 15-20 min.

Grzyby odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ugotować zalewę.

Do garnka, (najlepiej aby był biały, jasny w środku) wlać wodę, dodać cukier, sól i pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, ziele i liść laurowy. Całość zagotować, pogotować kilka minut aby cebula zmiękła. Na koniec dolać ocet i zagotować. Do tak przygotowanej zalewy dodać podgrzybki i jeszcze raz całość zagotować.

Grzyby przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min.

Tak przygotowane grzyby stanowią doskonały dodatek, bazę sosów, sałatek i wielu dań.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *