Był wysyp podgrzybków, są małe i duże. Przeznaczyłam te większe do suszenia (suszę grzyby w suszarce do grzybów) i te malutkie postanowiłam zamarynować. Przepis zalewy można wykorzystać do różnych gatunków grzybów.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- podgrzybki – 2 kg obranych, oczyszczonych
- sól – 1 łyżeczka
Zalewa
- ocet 10% – 1 szklanka
- woda – 3,5 szklanki
- cukier kryształ – 6 łyżek
- sól – 1 łyżka
- ziele angielskie – 10 ziarenek
- liść laurowy – 5-8 listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podgrzybki dokładnie obrać, oczyścić (tak aby nie było robaczków) i wypłukać. Jeżeli sa grzyby duże to kroimy je na mniejsze części.
Zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i zagotować, gotować około 15-20 min.
Grzyby odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ugotować zalewę.
Do garnka, (najlepiej aby był biały, jasny w środku) wlać wodę, dodać cukier, sól i pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, ziele i liść laurowy. Całość zagotować, pogotować kilka minut aby cebula zmiękła. Na koniec dolać ocet i zagotować. Do tak przygotowanej zalewy dodać podgrzybki i jeszcze raz całość zagotować.
Grzyby przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min.
Tak przygotowane grzyby stanowią doskonały dodatek, bazę sosów, sałatek i wielu dań.