Parówki w cieście

parowkiwciescie

Parówki w cieście drożdżowym świetnie nadają się jako zimna przekąska ale mi smakują bardziej na gorąco. Można je serwować na śniadanie czy kolację. W zależności od upodobań wierzch można posypać makiem, kminkiem, sezamem. Jest to przekąska, którą można zrobić bardzo szybko, nawet wtedy gdy w domu mamy niespodziewanych gości.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 25 dag
  • parówki – 10 sztuk
  • drożdże – 2 dag
  • mleko – 1 łyżka
  • śmietana – 2 łyżki
  • jajka – 1 sztuka
  • olej – 1 łyżka
  • cukier kryształ – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • ser żółty na posypkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Drożdże, cukier i mleko rozdrobnić osobno.

Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopczyk, na środek wbić żółtko, dodać łyżkę oleju, śmietanę, sól- 0,5 łyżeczki, na koniec dodać drożdże i zarobić ciasto i rozwałkować.

Parówki obrać z foli, rozwałkowane ciasto pociąć na paski o grubości 2-3 mm i obwinąć nimi parówki.

Owinięte parówki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać 15 min aby ciasto troszeczkę urosło, przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto rozmąconym białkiem.

Piec około 0,5 godziny aż ciasto będzie rumiane, ja pod koniec pieczenia dodaje na wierzch ser żółty.

parowkiwciescie1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *