Placek z delicjami

placekzdelicjami

SKŁADNIKI

Ciasto

  • kokos – 20 dag
  • mak – 20 dag
  • jajka całe – 9 sztuk
  • cukier puder – 9 łyżek
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa

  • mało 82% – 1 kostka
  • budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
  • mleko – 0,5 litra
  • galaretki – 2 czerwone, 1 zielona, 1 żółta
  • cukier kryształ – 0,5 szklanki
  • delicje – 2 opakowania
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, ubijać, dodać mak i kokos i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i upiec placek.

Dwie galaretki np. żółtą i zieloną rozpuścić osobno w 1 szklance wody, wylać do pojemnika żeby stężały, jeżeli stężeją należy je pokroić w drobną kostkę.

Osobno rozpuścić 2 galaretki np. czerwone według przepisu, które będą na wierzch.

Następnie do mleka wsypać budyń, 2 łyżki mąki pszennej, 9 żółtek, cukier waniliowy dokładnie wymieszać i ugotować budyń, wylać go na talerz lub miski i odstawić do wystygnięcia.

Utrzeć masło na puszysta masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń wszystko powoli ucierać, na koniec dodać spirytusu do smaku lub wódki.

Następnie masę zmieszać z galaretka pokrojona w kostkę i wyłożyć masę na placek. Na masie ułożyć delicję, czekoladą do góry i na delicje wylać galaretki czerwone.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *