SKŁADNIKI
Ciasto
- kokos – 20 dag
- mak – 20 dag
- jajka całe – 9 sztuk
- cukier puder – 9 łyżek
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa
- mało 82% – 1 kostka
- budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
- mleko – 0,5 litra
- galaretki – 2 czerwone, 1 zielona, 1 żółta
- cukier kryształ – 0,5 szklanki
- delicje – 2 opakowania
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, ubijać, dodać mak i kokos i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i upiec placek.
Dwie galaretki np. żółtą i zieloną rozpuścić osobno w 1 szklance wody, wylać do pojemnika żeby stężały, jeżeli stężeją należy je pokroić w drobną kostkę.
Osobno rozpuścić 2 galaretki np. czerwone według przepisu, które będą na wierzch.
Następnie do mleka wsypać budyń, 2 łyżki mąki pszennej, 9 żółtek, cukier waniliowy dokładnie wymieszać i ugotować budyń, wylać go na talerz lub miski i odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć masło na puszysta masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń wszystko powoli ucierać, na koniec dodać spirytusu do smaku lub wódki.
Następnie masę zmieszać z galaretka pokrojona w kostkę i wyłożyć masę na placek. Na masie ułożyć delicję, czekoladą do góry i na delicje wylać galaretki czerwone.