Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

racuchy1

Racuchy z jabłkami to przepis z dzieciństwa, pamiętam jak robiła je babcia, mama a teraz ja robię je swoim dzieciom. Racuchy to bardzo szybki sposób na słodki obiad dla całej rodziny. Ja dodaje jeszcze brzoskwinie do racuchów ponieważ moje dzieci uwielbiają w pierwszej kolejności wyjadać owocki z placuszków.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • mleko – 1,5 szklanki
  • drożdże świeże – 5 dag
  • cukier kryształ – 4 łyżki
  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • jajka całe – 2 sztuki
  • jabłka – 2 sztuki
  • brzoskwinie w puszce – 4 połówki
  • szczypta soli
  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do wysokiego naczynia wlać mleko, pokruszyć drożdże i dodać pozostałe składniki: cukier, sól, mąkę, wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i brzoskwinie.

Naczynie z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min. aż wyrośnie.

Następnie ciasto nabierać łyżką i kłaść cienkie kupki na patelni, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Rozłożyć na półmisku i oprószyć cukrem pudrem.

racuchy racuchy1

Related Posts

Add Comment