Kalafior panierowany

Kalafior stanowi cenne źródło  sodu, potasu, magnezu, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, chloru, witaminy: K, C, witaminy z grupy B.

kalafiorpanierowany

Kalafior panierowany to świetny dodatek do obiadu, do wszelkiego rodzaju mięs. Doskonale smakuje również z sosem pomidorowym, sosem czosnkowym jako przekąska.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • kalafior – 1 sztuka
  • jajka – 1-2 sztuki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • bułka tarta
  • masło do smażenia
  • olej lub oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kalafiora świeżego podzielić na różyczki, dokładnie je opłukać.

Ugotować go w lekko osolonej wodzie, należy pamiętać aby go nie rozgotować. Dobrze jest jak jest lekko twardawy.

Po ugotowaniu kalafiora przełożyć na durszlak, poczekać aż przestygnie.

W miseczce rozbić jajko (lub 2 w zależności jaki wielki jest kalafior), w drugiej przygotować bułkę tartą.

Kalafiora oprószyć solą (ostrożnie, ponieważ kalafior był gotowany w osolonej wodzie), pieprzem i panierować z każdej strony w jajku i bułce tartej.

Smażyć na maśle z odrobina oleju lub oliwy z oliwek, tak aby samo masło się nie spaliło.

Piec z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

kalafiorpanierowany1

Related Posts

Add Comment