Maliny to owoce bogate w szereg witamin: przede wszystkim witaminę C, garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice. Maliny posiadają właściwości napotne i ogólnie wzmacniające ze względu na zawartość witamin.
Mrożone maliny to doskonały sposób na przypomnienie lata.Mrożone maliny można wykorzystać do wszelkiego rodzaju dań, deserów, lodów, galaretek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Maliny dokładnie przebrać, wypłukać i pozostawić aby obciekły z nadmiaru wody.
Następnie nałożyć porcję do woreczków, wedle uznania i włożyć do zamrażarki.
Maliny można mrozić w kubkach plastikowych, woreczkach plastikowych zwykłych lecz lepsze są i mocniejsze woreczki do mrożenia, na mrożonki. Są trwalsze i mocniejsze. Mrożonki w woreczkach zajmują mniej miejsca w zamrażalce niż inne twardsze pojemniki.
Mrozić według zaleceń danej marki zamrażarki którą posiadamy.
Maliny mrożone można przechowywać w zamrażarce do kolejnego sezonu zbiorów.