[purerecipe] [box type=ok]Dynia jest bogatym źródłem tłuszczów roślinnych, kwasów nienasyconych, które pełnia istotne funkcję w organizmie ludzkim. [/box]
Dynia ostatnio stała się bardzo modnym warzywem, które coraz częściej wykorzystuje się do wielorakich dań, deserów i nie tylko. Nie tylko smakuje ale jest cennym źródłem składników odżywczych. Dlatego kiedy rozpoczyna się sezon dyniowy podstawa u mnie- zupa warzywna z przewagą dyni.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- dynia – 0,5 kg
- ziemniaki – 2 sztuki
- marchewka – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- seler – 1/4 z korzenia
- cebula – 1 sztuka
- woda/bulion – 3-4 litry
- masło – 2-3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Warzywa obrać, dokładnie wypłukać.
Marchewkę, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce i dodać do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem lub wodą.
Całość zagotować, po chwili dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę ziemniaki, dynię i całość gotować aż warzywa będą miękkie.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, dodać do zupy.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać na sam koniec przed podaniem natkę pietruszki.
Do takiej zupy można dodać grzanki, śmietanę.
Również zupę tą można zmiksować, otrzymamy krem warzywno-dyniowy.