Zupa dyniowa

[purerecipe] [box type=ok]Dynia jest bogatym źródłem tłuszczów roślinnych, kwasów nienasyconych, które pełnia istotne funkcję w organizmie ludzkim. [/box]

Zupa dyniowa

 Dynia ostatnio stała się bardzo modnym warzywem, które coraz częściej wykorzystuje się do wielorakich dań, deserów i nie tylko. Nie tylko smakuje ale jest cennym źródłem składników odżywczych. Dlatego kiedy rozpoczyna się sezon dyniowy podstawa u mnie- zupa warzywna z przewagą dyni.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • dynia – 0,5 kg
  • ziemniaki – 2 sztuki
  • marchewka – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • seler – 1/4 z korzenia
  • cebula – 1 sztuka
  • woda/bulion – 3-4 litry
  • masło – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku 
  • natka pietruszki 

Sposób przygotowania

Warzywa obrać, dokładnie wypłukać.
Marchewkę, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce i dodać do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem lub wodą.
Całość zagotować, po chwili dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę ziemniaki, dynię i całość gotować aż warzywa będą miękkie.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, dodać do zupy.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać na sam koniec przed podaniem natkę pietruszki.
Do takiej zupy można dodać grzanki, śmietanę.
Również zupę tą można zmiksować, otrzymamy krem warzywno-dyniowy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *