Pyszniutkie bułeczki z chrupiącą kruszonką.W sam raz na drugie śniadanie i nawet kolację.
SKŁADNIKI
Ciasto
- masło – 150 g
- mleko – 2 szklanki
- drożdże świeże – 5 dag
- cukier kryształ – 120 g
- mąka pszenna – 1-1,2 kg
- sól – 0,5 łyżeczki
Kruszonka
- mąka pszenna – 120 g
- masło – 60 g
- cukier kryształ – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki na około 30 bułeczek.
Masło roztopić, troszkę przestudzić, mleko delikatnie podgrzać aby było letnie.
Do większej miski wlać roztopione letnie masło i letnie mleko. Do tego dołożyć drożdże i dokładnie je rozmieszać (można odlać troszkę mleka z masłem do mniejszego naczynia i rozmieszać drożdże).
Jeżeli drożdże dokładnie się rozpuszczą wówczas dodać cukier, sól, i około 3/4 kg mąki. Wyrobić ciasto ręcznie i jeżeli będzie lepkie stopniowo dosypywać pozostała mąkę.
Ciasto będzie gotowe wówczas gdy będzie łatwo odchodziło od ręki i ścianek miski. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ważne aby nie było przeciągów, ponieważ drożdżowe nie lubi zimna. Ciasto będzie wyrośnięte wówczas gdy podwoi swoją objętość.
Ciasto przełożyć na stolnicę, dodać rodzynki, mieszankę keksową, ciasto dokładnie wyrobić z bakaliami. Z ciasta uformować kule. Ułożyć na blaszce i pozostawić jeszcze aby podrosły.
Kruszonka:
Wszystkie składniki- masło (miękkie lub roztopione), mąkę, cukier umieścić w misce i wyrabiać do momentu uzyskania kruszonki kruszonki.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jakiem z mlekiem i posypać kruszonką.
Bułeczki piec do momentu uzyskania złotego koloru.