Placek ze szpinakiem

Placek ze szpinakiem

Takie placki przygotowuje się w kuchni greckiej. Mnie pomysły poddała ciotka, która mieszka w Grecji, a skoro mam na działce szpinak, czemu więc nie spróbować.

Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna – 300 g
  • masło – 200 g
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • jajka – 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • śmietana – 2-3 łyżki

Farsz

  • szpinak – 1/2 kg
  • jajka – 4 sztuki + 1 sztuka
  • ser feta – 270 g
  • sól, pieprz do smaku –
  • czosnek – 1-2 ząbki

Sposób przygotowania

Ciasto

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wbić jajka, dodać posiekane masło, sól, proszek, śmietanę i wszystko razem zarobić.

Ciasto podzielić na dwie równe części.

Szpinak (świeży lub mrożony – ja dodałam świeży) same listki, bez łodyżek, dokładnie wypłukać i osuszyć.

W rekach porwać szpinak na mniejsze części, przełożyć go na miskę, dodać jajka, pokruszony ser feta, zmiażdżone ząbki czosnku-do smaku. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, ostrożnie z solą, ponieważ ser feta jest słony.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem spód blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście ułożyć farsz i drugą rozwałkowaną częścią ciasta przykryć farsz. Wierzch ciasta pomalować roztrzepanym jajkiem.

Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika.

Placek ze szpinakiemPlacek ze szpinakiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *