Takie placki przygotowuje się w kuchni greckiej. Mnie pomysły poddała ciotka, która mieszka w Grecji, a skoro mam na działce szpinak, czemu więc nie spróbować.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna – 300 g
- masło – 200 g
- sól – 1/2 łyżeczki
- jajka – 3 sztuki
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- śmietana – 2-3 łyżki
Farsz
- szpinak – 1/2 kg
- jajka – 4 sztuki + 1 sztuka
- ser feta – 270 g
- sól, pieprz do smaku –
- czosnek – 1-2 ząbki
Sposób przygotowania
Ciasto
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wbić jajka, dodać posiekane masło, sól, proszek, śmietanę i wszystko razem zarobić.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Szpinak (świeży lub mrożony – ja dodałam świeży) same listki, bez łodyżek, dokładnie wypłukać i osuszyć.
W rekach porwać szpinak na mniejsze części, przełożyć go na miskę, dodać jajka, pokruszony ser feta, zmiażdżone ząbki czosnku-do smaku. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, ostrożnie z solą, ponieważ ser feta jest słony.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem spód blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście ułożyć farsz i drugą rozwałkowaną częścią ciasta przykryć farsz. Wierzch ciasta pomalować roztrzepanym jajkiem.
Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika.