Ziemniaki zapiekane ze śmietaną

Ziemniaki w innej odsłonie na obiad. Ziemniaczki zapiekane ze śmietanką i serem żółtym. Delikatne, kremowe z lekka nutka czosnku.

    Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • ziemniaki – 1 kg
  • śmietana kremówka – 250 ml
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula – 1 sztuka
  • masło – 2 łyżki
  • ser żółty – 150 g
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki obrać pokroić malakserem lub maszynką do mięsa z odpowiednia przystawką, ziemniaków nie płukać po pokrojeniu.

Naczynie żaroodporne wysmarować ząbkiem czosnku, na dno rozłożyć masło, ziemniaki układać cienkimi warstwami, każdą warstwę posolić.

Po ułożeniu warstw równomiernie rozlać śmietankę po formie wstawić do piekarnika  z pieczeniem góra dół na 45 min w temp. odpowiedniej w Twoim piekarniku i zapiec. Po tym czasie wyjąć ziemniaki posypać je startym serem żółtym i zapiec je jeszcze około 15 min.

Po upieczeniu ziemniaki posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

ziemniaki cienko pokrojone ziemniaki polane śmietaną ziemniaki w naczyniu ziemniaki zapiekane ze śmietanąziemniaki zapiekane ze szczypiorkiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *