Ziemniaki w innej odsłonie na obiad. Ziemniaczki zapiekane ze śmietanką i serem żółtym. Delikatne, kremowe z lekka nutka czosnku.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- ziemniaki – 1 kg
- śmietana kremówka – 250 ml
- czosnek – 1 ząbek
- cebula – 1 sztuka
- masło – 2 łyżki
- ser żółty – 150 g
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obrać pokroić malakserem lub maszynką do mięsa z odpowiednia przystawką, ziemniaków nie płukać po pokrojeniu.
Naczynie żaroodporne wysmarować ząbkiem czosnku, na dno rozłożyć masło, ziemniaki układać cienkimi warstwami, każdą warstwę posolić.
Po ułożeniu warstw równomiernie rozlać śmietankę po formie wstawić do piekarnika z pieczeniem góra dół na 45 min w temp. odpowiedniej w Twoim piekarniku i zapiec. Po tym czasie wyjąć ziemniaki posypać je startym serem żółtym i zapiec je jeszcze około 15 min.
Po upieczeniu ziemniaki posypać szczypiorkiem lub koperkiem.