Brioszki dyniowe

brioszkidyniowe

Brioszki, brioche to inaczej francuskie ciasto śniadaniowe, pieczone w kształcie bułeczek ułożonych obok siebie i pieczonych. Po upieczeniu pojedyncze bułeczki odrywa się od całości. Tym razem przepis na drożdżowe brioszki z dynią.

Przygotowanie brioszek jest pracochłonne i czasochłonne ze względu na długie wyrabianie ciasta, pojedynczych bułeczek.

Czas przygotowania – 90 min.

SKŁADNIKI

  • puree z dyni – 1 szklanka
  • drożdże świeże – 35 g
  • letnie mleko – 100 ml
  • mąka tortowa – 380 g
  • cukier kryształ – 60 g
  • jajka całe – 3 sztuki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło – 150 g
  • szczypta soli –
  • szczypta cynamonu
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ja zrobiłam z dwóch porcji, jedno w formie brioszki, a drugą połowę ciasta w kształcie warkocza.

Dynie obrać, ugotować z niewielką ilością wody, (gotować do momentu odparowania wody i uzyskania gęstej konsystencji) wystudzić, następnie zmiksować i odsączyć na sicie.

Do kubka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wlać letnie mleko. Rozczyn dokładnie wymieszać i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Następnie kubek wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą (rozczyn musi się szybko i mocno spieniać, piana ma być gęsta. Jeżeli nie powstanie piana wówczas najlepiej spróbować z nowym rozczynem).

Masło roztopić i przestudzić.

Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, rozczyn. Całość wymieszać ręką i zacząć zagniatać ciasto drożdżowe. Dodać stopniowo jajka.

Ciasto wyrabiać około 15 min. Następnie dodać masło i wyrabiać jeszcze około 10 min. Ciasto ma być gładkie i błyszczące, śliskie i ma łatwo odchodzić od dłoni.

Dodać puree z dyni (powinno mieć temp. pokojową) i wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Miskę przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoja objętość trzykrotnie.

Jeżeli ciasto się napuszy należy uderzyć w nie ręką, zagniatać przez kolejną minutę. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na 6 godz.

Przed upieczeniem ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić w cieple na ok. godzinę aż się ogrzeje.

Ciasto przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką i podzielić na mniej więcej 16 małych części. Z cześć tych uformować bułeczki (bułeczki można nadziać powidłem, marmoladą), keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich bułeczki. Ułożyć je w dwóch rzędach czyli parami.

Keksówki odstawić do wyrośnięcia, bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i włożyć je do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez około 30-40 min.

brioszkidyniowe2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *