Tymianek to roślina bogata w olejek, którego główny składnik to tymol i karwol. Tymianek posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, wykrztuśne. Doskonale poprawia trawienie, łagodzi dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Doskonałe połączenie tymianku ze świeżą pomarańcza i miodem dodającym delikatnej słodyczy.
Słodki kurczak – pomysłowe danie na obiad, do tego frytki i surówka.
SKŁADNIKI
- udka z kurczaka – 6 sztuk
- sok z 1 pomarańczy –
- miód prawdziwy – 1-2 łyżki
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- papryka ostra – 1 łyżeczka
- tymianek świeży lub suszony – 1 łyżeczka
- przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku
Dodatkowo
- pomarańcza – 1 sztuka
- gałązki tymianku świeże lub tymianek suszony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Udka z kurczaka dokładnie wypłukać, oczyścić i ułożyć w naczyniu w którym będzie pieczone (ja udka przekroiłam na dwie części).
Pomarańcza dokładnie umyć, sparzyć gorąca wodą, wyszorować szczoteczką.
Przygotować marynatę:
W miseczce dokładnie wymieszać miód, paprykę słodką i ostrą, przyprawę do kurczaka, sól, sok z pomarańczy, sól, pieprz, tymianek.
Marynatą zalać udka, dobrze jest aby udka poleżały w marynacie około 1-2 godzin, wówczas mięso nabierze aromatu i szybciej skruszeje.
Przed pieczeniem na udkach ułożyć plasterki pomarańcza i świeże gałązki tymianku lub dodać suszony tymianek.
Udka piec około 1-1,5 godziny w temp. 180ºC. Od czasu do czasu polewać udka podczas pieczenia marynatą.
Cieszę się, że smakowało.