Udka w pomarańczach z tymiankiem i miodem

Tymianek to roślina bogata w olejek, którego główny składnik to tymol i karwol. Tymianek posiada właściwości  bakteriobójcze, grzybobójcze, wykrztuśne. Doskonale poprawia trawienie, łagodzi dolegliwości górnych dróg oddechowych.

udkawpomaranczach

Doskonałe połączenie tymianku ze świeżą pomarańcza i miodem dodającym delikatnej słodyczy.

Słodki kurczak – pomysłowe danie na obiad, do tego frytki i surówka.

SKŁADNIKI

  • udka z kurczaka – 6 sztuk
  • sok z 1 pomarańczy –
  • miód prawdziwy – 1-2 łyżki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • papryka ostra – 1 łyżeczka
  • tymianek świeży lub suszony – 1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku

Dodatkowo

  • pomarańcza – 1 sztuka
  • gałązki tymianku świeże lub tymianek suszony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Udka z kurczaka dokładnie wypłukać, oczyścić i ułożyć w naczyniu w którym będzie pieczone (ja udka przekroiłam na dwie części).

Pomarańcza dokładnie umyć, sparzyć gorąca wodą, wyszorować szczoteczką.

Przygotować marynatę:

W miseczce dokładnie wymieszać miód, paprykę słodką i ostrą, przyprawę do kurczaka, sól, sok z pomarańczy, sól, pieprz, tymianek.

Marynatą zalać udka, dobrze jest aby udka poleżały w marynacie około 1-2 godzin, wówczas mięso nabierze aromatu i szybciej skruszeje.

Przed pieczeniem na udkach ułożyć plasterki pomarańcza i świeże gałązki tymianku lub dodać suszony tymianek.

Udka piec około 1-1,5 godziny w temp. 180ºC. Od czasu do czasu polewać udka podczas pieczenia marynatą.

Related Posts

One Response

  1. Jadzia
    25 lutego 2014

Add Comment