Roladki z pieczarkami delikatne i kruche mięsko, w sam raz na obiad. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka – 2 podwójne piersi
- pieczarki – 0,5 kg
- cebula – 2 sztuki
- przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
- musztarda dijon – 4-5 łyżeczek
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebule obrać i podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i całość usmażyć aż pieczarki będą miękkie i cała woda z nich odparuje. Wystudzić.
Pierś z kurczaka wypłukać, osuszyć.
Fileta rozciąć, rozbić na 4 większe kotlety doprawić solą i pieprzem, wewnętrzną stronę posmarować łyżeczką musztardy dijon.
Na tak przygotowane kotlety nałożyć farsz z pieczarek i zwinąć na kształt rolady, roladki obwiązać sznurkiem, tak aby się nie rozwinęły i nabrały kształtu, można również spiąć mięso wykałaczkami.
Roladki podsmażyć na patelni do momentu aż się zrumienią z każdej strony, następnie przełożyć na blaszkę, podlać delikatnie olejem, wierzch posypać przyprawom do kurczaka lub gyros i piec aż mięso stanie się miękkie.