Suszki wigilijne

suszkiwigilijne

U mnie w domu zawsze przygotowuje się susz na wigilię.

Suszymy przede wszystkim jabłka, gruszki, śliwki węgierki.

Po wysuszeniu trzyma się susz w szczelnych pojemnikach i jest wykorzystywany przede wszystkim do kompotu wigilijnego.

SKŁADNIKI

  • jabłka
  • gruszki
  • śliwki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka wypłukać, osuszyć.

Przekroić na ćwiartki i wyciągnąć gniazda nasienne lub wydrążyć gniazda nasienne za pomocą specjalnego nożyka.

Jabłka pokroić w krążki, plasterki, półplasterki, następnie ułożyć na sitach w suszarce do grzybów i wysuszyć.

Jabłka można suszyć również w piecu chlebowym.

W lecie kiedy dojrzewają jabłka można je suszyć na słonku, na papierze do pieczenia.

Śliwki wypłukać, osuszyć, następnie ze śliwek wydrążyć pestki i suszyć w piekarniku, kuchni kaflowej (bradura), wędzarni.Tak samo postępujemy z gruszkami, można je suszyć w całości lub pokroić w plasterki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *