U mnie w domu zawsze przygotowuje się susz na wigilię.
Suszymy przede wszystkim jabłka, gruszki, śliwki węgierki.
Po wysuszeniu trzyma się susz w szczelnych pojemnikach i jest wykorzystywany przede wszystkim do kompotu wigilijnego.
SKŁADNIKI
- jabłka
- gruszki
- śliwki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka wypłukać, osuszyć.
Przekroić na ćwiartki i wyciągnąć gniazda nasienne lub wydrążyć gniazda nasienne za pomocą specjalnego nożyka.
Jabłka pokroić w krążki, plasterki, półplasterki, następnie ułożyć na sitach w suszarce do grzybów i wysuszyć.
Jabłka można suszyć również w piecu chlebowym.
W lecie kiedy dojrzewają jabłka można je suszyć na słonku, na papierze do pieczenia.
Śliwki wypłukać, osuszyć, następnie ze śliwek wydrążyć pestki i suszyć w piekarniku, kuchni kaflowej (bradura), wędzarni.Tak samo postępujemy z gruszkami, można je suszyć w całości lub pokroić w plasterki.